REČ OD KOJE MILA PROBIJA ZNOJ! Đukanović ponovo udario na Srbiju, ovo mu je noćna mora!
Foto: Youtube/Printscreen

- Zato je jako važno da se završi sa iluzijama da je moguće menjati granice na Zapadnom Balkanu. Kada se Srbija odrekne takve svoje aspiracije prema Crnoj Gori, verujem da ćemo moći da se poslužimo iskustvom saradnje Češke i Slovačke - rekao je Đukanović u intervjuu za slovačku televiziju TA3.

Zanimljivo je da se ponovo od prozapadnih političara na Balkanu čuje kako se granice na Balkanu ne smeju menjati, samo nekoliko decenija nakon što su od Srbije otimani delovi teritorije, a politika samoopredeljenja predstavljala osnovu zapadne politike na Balkanu.

Njegova vizija je, kako kaže, da Crna Gora i Srbija imaju odnos poput Češke i Slovačke, a zvanična Podgorica se, kako napominje, trudi da sačuva šansu za takav odnos u budućnosti.

Printscreen

 

Nažalost, kako je kazao, on vidi problem u Beogradu koji, prema njegovim rečima, traje vekovima.

- Srbija pokušava da dokaže da je Crna Gora srpska država, da su Crnogorci zapravo Srbi, da ne postoji crnogorska crkva, kultura. Permanentan je viševekovni napor iz Srbije, kojeg artikuliše velikosrpski nacionalizam da prisvoji Crnu Goru i učini je delom srpskog državnog nacionalnog i kulturnog identiteta, zato su i bili protiv crnogorske nezavisnosti - izjavio je Đukanović.

Dodaje da je lakše nositi se sa velikosrpskim nacionalizmom dok on, kako kaže, dolazi iz nekih akademskih ili drugih krugova, ali je problem, napominje, kada taj nacionalizam dobije svoje uporište u državnoj politici Srbije.

Napominje da nema sumnje da će Crna Gora ostati nezavisna i stabilna na putu u Evropsku uniju, i da je ubeđen da će Crna Gora biti prva naredna članica EU, jer je, kako tvrdi, najdalje odmakla u procesu pregovora.

Mišljenja je i da EU mora ofanzivnije da se vrati na Zapadni Balkan, gde je Rusija, kako dodaje, veoma prisutna, prenose Novosti.

Komentari (2)

Loading
Jelena

26.07.2021 19:11

Ooooooo ove dosade od coveka jel ovaj bolestan ....cuj crnogorci hahahahhhh