RAT KLANOVA U CRNOJ GORI ZABRINJAVAJUĆI EU očekuje efikasniji odgovor Crne Gore
EPA

Kriminalnom scenom u Crnoj Gori dominiraju česta ubistva vezana za klanove (do 44 takva ubistva od 2012. godine, ukljucujuci šest 2019. godine i dva u prva tri meseca 2020. godine), a ubistva, koja uključuju crnogorske kriminalne grupe, desila su se i u inostranstvu (devet od 2018. godine) i to u Španiji, Nemackoj, Austriji i Grčkoj, upozorila je Evropska komisija.

U izveštaju EK navodi se da je broj hapšenja pripadnika kriminalnih grupa dostigao do sada neviđenih 333 lica od 2018. godine do prvog kvartala 2019. godine, uključujući i 19 hapšenja u inostranstvu.

Iz EK smatraju, navodi list Dan, da odgovor krivicnog pravosuđa, generalno gledano, deluje blago sa zatvorskim i novčanim kaznama i oduzimanjem imovine koji su nesrazmerno mali u odnosu na težinu krivicnog dela.

Takvi podaci navedeni su u poslednjem izveštaju Evropske komisije (EK) o Crnoj Gori, uz ocenu da organizovani kriminal predstavlja razlog za zabrinutost. Iste ocene o sukobu kriminalnih grupa navedene su i u dokumentima Evropskog parlamenta i Saveta EU, piše Dan, a prenos RTCG.

"Celokupan sistem krivičnog pravosuda treba da postane efikasniji, operativniji i više odvraćajući, uključujući tu i način na koji se slučajevi organizovanog kriminala rešavaju u sudovima. Sudski postupci su previše dugi, a višestruka odlaganja česta. Ta duga odlaganja, ali i nedostatak poverenja između tužilaštva i sudova, nakon nekih kontroverznih oslobađajucih presuda poslednjih godina, doveli su do toga da tužilaštvo u velikoj meri koristi sporazum o priznanju krivice", navodi se u izveštaju.

Kako je istaknuto, osumnjičeni počinilac krivičnog dela, koji postane svedok saradnik u istrazi, izuzima se od zakonskog postupka bez obzira na težinu dela koje je počinio.

Kako se tvrdi, Crnoj Gori je potrebno da prioritetno uspostavi centralizovanu bazu podataka u oblasti organizovanog kriminala i korupcije na visokom nivou.“Crna Gora ima nacionalnu ocenu opasnosti od teškog i organizovanog kriminala (SOCTA), ali treba da je više koristi strateški kako bi usmeravala svoje operativne prioritete u borbi protiv organizovanog kriminala, ocenili su iz Evropske komisije koja traži i bolje rezultate u sprecavanju pranja novca

Na problem organizovanog kriminala, kako se podseća, nedavno je upozorio i Evropski parlament u rezoluciji o Crnoj Gori.
 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading