ZDRAVKO PREVARA Krivokapić svojim izmenama hoće da Temeljni ugovor učini neprihvatljivim za SPC!
Printscreen

Raković je pojasnio da je Krivokapić iz svoje verzije Temeljnog ugovora, koju je nedavno poslao srpskom patrijarhu Porfiriju, izbacio osmovekovni istorijski kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, a takođe izbacio i nužni blagoslov arhijereja Srpske pravoslavne crkve za gradnju pravoslavnih crkava na teritoriji njihovih eparhija u Crnoj Gori.

To znači, kaže Raković, da Krivokapić hoće da potpiše Temeljni ugovor sa Srpskom pravoslavnom crkvom kao institucijom koja je nastala u Kraljevini SHS, a ne sa institucijom koja je od 1219. prisutna u Crnoj Gori. Pored toga, izbacivanje nužnog blagoslova za gradnju pravoslavnih crkava otvara put da grade šta god hoće i bez kontrole tzv. Crnogorska pravoslavna crkva, a možda i neka nova tzv. Pravoslavna crkva u Crnoj Gori.

Raković je dalje kazao da je, prema Krivokapićevom tekstu, spušten nivo tog ugovora i da više nalikuje ugovorima o uređenju odnosa od zajedničkog interesa između Vlade Crne Gore sa Islamskom zajednicom i Jevrejskom zajednicom, a manje nalikuje Temeljnom ugovoru države Crne Gore i Rimokatoličke crkve (Svete stolice). Naime, Krivokapić želi da Temeljni ugovor potpišu Vlada Crne Gore i Srpska pravoslavna crkva, a ne država Crna Gora i Srpska pravoslavna crkva.

Prema Rakoviću, to je sasvim u skladu s Krivokapićevim stavom da se isključi istorijski kontinuitet Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori, jer sama činjenica da je Pećka patrijaršija u korenu državnosti Crne Gore, čini logičnim da Temeljni ugovor sklope Srpska pravoslavna crkva i država Crna Gora, a ne Vlada Crne Gore kao izvršni organ države.

S tim u vezi, naglasio je Raković, Krivokapić svojim jednostranim izmenama ima nameru da Temeljni ugovor učini neprihvatljivim za Srpsku pravoslavnu crkvu. Stoga je izvesno da Srpska pravoslavna crkva neće potpisati Temeljni ugovor s Krivokapićem, osim ako se Krivokapić ne vrati prethodnom već usaglašenom tekstu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading