POZNATA PO ZADATKU ĐACIMA DA NACRTAJU TROBOJKU Rada Višnjić razrešena sa funkcije v.d. direktora OŠ "Jugoslavija"
EPA-EFE MARKO ĐOKOVIC

V.d. direktora Osnovne škole "Jugoslavija" u Baru Rada Višnjić razrešena je sa te funkcije, saopšteno je nezavnično portalu Pobjeda iz Ministarstva prosvete, nauke, kulture i sporta.

Višnjić je bila imenovana za vršioca dužnosti ove obrazovne ustanove na period od šest meseci, počev od 12. jula ove godine. Na toj poziciji zamenila je Biljanu Vukmanović koju je smenio resor Vesne Bratić.

Rada Višnjić u žižu interesovanja javnosti došla je sredinom 2020. godine nakon što je učenicima, mimo nastavnog plana i programa, dala zadatak da crtaju trobojku. Suspendovana je u oktobru prošle godine, do okončanja postupka koji se protiv nje vodi, zbog pozivanja učenika na metanisanje u hramu SPC u Baru.

Tada je, tokom postupka utvrđivanja odgovornosti, konstatovano da je Višnjić načinila težu povredu radne obaveze. Višnjić je poznata i po objavama na društvenim mrežama u kojima veliča Ratka Mladića.

Informacija da je Višnjić postavljena na čelo ustanove iz koje je bila suspendovana izazvala je burne reakcije javnosti.Većina je osudila ovaj postupak Ministarstva, a Socijaldemokratska partija SDP je čak pripremila intrepelaciju za smenu ministarke Vesne Bratić.

Nakon više negativnih reakcija, juče se oglasilo i Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta koje je istaklo da će u slučaju Višnjić postupati i preduzeti sve potrebne korake da "crnogorska prosveta bude primer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje".

- Ministarstvo se pri odabiru kandidata za vršioce dužnosti direktora škola i njihovih pomoćnika rukovodi objektivnim kriterijumima, a ne političkom voljom javnosti bilo kog pojedinca ili interesnog centra. Kako su se, u međuvremenu, u slučaju kandidatkinje R. V. pojavili privatni materijali, lične ali i opscene prirode koje Ministarstvo prosvete, nauke, kulture i sporta dosad nije moglo imati na uvidu niti suditi na osnovu datih sadržaja, čitav slučaj je tek kasnije i sa naše strane drugačije percipiran. U skladu sa tim, ali i sa obavezom da ostanemo posvećeni stvaranju boljeg sistema, i školstva i univerzalnih društvenih vrednosti,postupaćemo i u ovom slučaju i preduzeti sve potrebne korake da crnogorska prosveta bude primer odgovornosti, čestitosti, znanja, nenarušenog integriteta, i svih drugih vrlina koje bi trebalo da krase obrazovni sistem jedne zemlje", istaknuto je u saopštenju Ministarstva.

Zbog prvobitne odluke Ministarstva bili su najavljeni i protesti u Podgorici u sridu ispred zgrade Ministarstva prosvete, kao i nedelju u Baru.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Onamo Namo

20.07.2021 17:31

Bilo bi na ponos da predskolsko dijete zna Ocenas, Himnu i Zastavu. Vratiti dostojanstvo ucitelju.