"REKAO SAM KRIVOKAPIĆI PRE DVA DANA!" Milan Knežević: Vlada u Crnoj Gori je pala!
EPA

Knežević ističe da ukoliko Demokrate i URA ne prihvate promenu odnosa unutar vladajuće koalicije, jedina mogućnost su novi izbori.

Da li je preksinoć pala Vlada Crne Gore?

Knežević: Po mom mišljenu jeste. Vlada koju smo izabrali 4. decembra, a koja je bila protiv Demokratske partije socijalista, juče je dobila podršku poslanika DPS. Đelovi parlamentarne većine – Demokratska Crna Gora i URA Dritana Abazovića, zajedno sa DPS-om juče su izglasali rezoluciju o Srebrenici u kojoj se Srbija i srpski narod proglašavaju genocidnim. To je suprotno principima na kojima smo temeljili naš izborni program i na kojima smo osvojili 133.275 glasova, zahvaljujući kojima smo pobedili Mila Đukanovića 30. avgusta. Neshvatljivo je i šizofreno da devet meseci nakon izbora poslanici DPS, poslanici Demokratske Crne Gore i GP URA izglasaju nešto što je usmereno protiv srpskog naroda, ne samo u Srbiji nego gde god da živi.

Gde se tačno u Rezoluciji pominje da je srpski narod genocidan?

Koliko mi se čini, amandman Demokrata upravo je precizirao da nema genocidnih naroda, već je odgovornost na pojedincima?

EPA

 

Knežević: Ako se dobro pročita Rezolucija o Srebrenici, jasno se vidi da će odgovarati svaki građanin Crne Gore, ukoliko bude negirao da se u Srebrenici dogodio genocid. Precizirano je da se mora obeležavati Dan sećanja na žrtve Srebrenice, 12. jul. Zamislite hipotetičku situaciju: sutra u Crnu Goru dođe predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ili bilo ko od državnih zvaničnika Republike Srbije, i postavi mu se pitanje da li je bio genocid u Srebrenici, a on saopšti da nije. Odmah ga mogu proterati i proglasiti za personu non grata ili pokrenuti postupak protiv njega, kao što će se pokretati postupci protiv svih građana koji budu imali drugačije mišljenje od ovog u Rezoluciji. U kontektstu čitavog ovog antisrpskog ponašanja, već dobijamo i zvanične stavove Srbije po tom pitanju i nemam više nikakvu dilemu da je pozivanje na genocid u Srebrenici i presude Haškog tribunala, imalo za cilj stvaranje kontura moguće nove parlamentarne većine. Ako pogledate izjavu poslanika DPS nakon glasanja, u kojoj je pružena ruka navodno evropskom delu aktuelne parlamentarne većine, jasno vam je da se sinoć formirala mogućnost da dođe do stvaranja nove parlamentarne većine sa DPS-om. Demokratski front nema ništa protiv toga. Poslali smo jasnu poruku kolegama Bečiću i Abazoviću da, ako žele koaliciju sa DPS-om, nek im je srećno. Ako žele koaliciju sa Demokratskim frontom, ovako više ne može.

Znači li to da ne priznajete da je Zdravko Krivokapić i dalje premijer?

Knežević: Ja sam saopštio Zdravku Krivokapiću pre dva dana u Skupštini Crne Gore da, ukoliko izglasa smenu ministra Leposavića sa poslanicima DPS-a, za mene više nije premijer. U formalnom smislu, on je i dalje premijer. Koalicija Za budućnost Crne Gore borila se protiv DPS-a i zbog toga smo, uz snažne pritiske i sugestije naše crkve, na čelo liste doveli gospodina Krivokapića. Devet meseci nakon toga, DPS daje podršku Zdravku Krivokapiću, koji u svojoj Vladi imati tri ministra koja su glasala DPS, što jasno govori da je premijer Krivokapić izdao građane koji su ga glasali.

Na koja tri ministra mislite?

Knežević: Mislim na ministarku Srzentić, ministra Radulovića i ministarku Injac. Ja sam to premijeru Krivokapiću saopštio u Skupštini Crne Gore. Čak je i ministarka Srzentić, za vreme lokalnih izbora u Nikšiću, javno podržala nosioca liste DPS-a, Sanju Damjanović, koja je i potpredsednica partije. Ministarka Srzentić, da ne grešim dušu, nije ni glasala na ovim izborima, jer je bila u Kanadi, ali njeni politički stavovi su jasni i ne krije simpatije prema DPS-u. Imamo i ministra koji nije glasao na izborima, ali se pojavio u Vladi Zdravka Krivokapića.

Da li bi bilo moguće da Demokrate i URA pozovu manjine da učestvuju u konstituisanju nove Vlade, uz podršku DPS-a, što je i bio predlog te stranke nakon 30. avgusta?

Knežević: To je pitanje za Demokrate i GP URA, tj. gospodina Bečića i gospodina Abazovića. Naravno, to bi bila brutalna pronevera izborne volje građana, ali ja nemam nameru da opredeljujem kakve će odluke donositi Bečić i Abazović. Mi svakako nećemo sa DPS-om praviti nikakve aranžmane. Videlo se sinoć, kroz glasanja o Rezoluciji o Srebrenici i smeni ministra Leposavića, ko je spreman da pravi aranžmane. Upravo oni, koji su nas optuživali da pomažemo DPS-u, juče su dobili njihovu podršku i potpuno anulirali nasleđe pobede od 30. avgusta.

Šta je tačno mislio poslanik Slaven Radunović kad je rekao da je na delu velika prevara birača?

Knežević: Velika prevara birača desila se sinoć jer je DPS, zajedno sa đelovima parlamentarne većine, izglasao Rezoluciju o Srebrenici, u kojoj se srpski narod i Srbija proglašavaju za genocidne. Na taj način poništili su glasove onih ljudi, dominantno Srba, koji su 30. avgusta želeli promene, koji su želeli da se donese novi Zakon o slobodi veroispovjesti, da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC, da se poboljšaju odnosi sa Srbijom i Rusijom. Građana koji su glasali da se poništi odluka o priznanju tzv. Kosova, da se poništi odluka o proterivanju ambasadora, da se ne donose rezolucije u kojima se Srbi proglašavaju za genocidan narod, da se ne proširuju sankcije Rusiji i da se ne stvara novi antisrpski ambijent. Ako pogledate odluke Vlade Zdravka Krivokapića, posebno ove poslednje, morate priznati da nema razlike između spoljne politike Mila Đukanovića i Duška Markovića i Vlade Zdravka Krivokapića. Građani, koji su nam dali podršku i zbog kojih smo osvojili 33% glasova na prethodnim izborima, nisu nas glasali da stvaramo ambijent u kom se stiče utisak da DPS uopšte nije ni odlazio sa vlasti.

Komentari (2)

Loading
Car

19.06.2021 11:09

Ovo govno Krivokapić je sve prodao zbog fotelje, ne samo Srpski narod, već i Crnogorski narod. Uvlačeću se Milu u dupe. Nema on ni obraza ni stida. Tako da treba što pre na nove izbore.

Luka

19.06.2021 11:53

Krivokapic nije samo Srpskom narodu zabio noz u ledja vec i svom u Crnoj gori kad budu dolatili u Srbiju vec sad se desavaju promene prema crnogorcima a mozda je vecina ljudi neduzna ali ce ispastati sigurno zbog Milogoraca i smrda!!!