SRAMNO OBJAŠNJENJE Oglasio se Krivokapić nakon što je odložio potpisivanje Temeljnog ugovora
EPA

 

Premijer Crne Gore Zdravko Krivokapić oglasio se nakon susreta sa patrijarhom srpskim Porfirijem, na kojem je odložio potpisivanje Temeljnog ugovora i naveo da je sa poglavarom SPC ostao u “dogovoru da se usaglase oko termina potpisivanja” ovog ugovora.

– Imao sam čast da u Patrijaršiji srpskoj razgovaram sa Njegovom Svetošću Patrijarhom srpskim Porfirijem i više arhijereja SPC. Na sastanku je potvrđeno opredeljenje da se potpiše Temeljni ugovor sa SPC.

– Sa Njegovom Svetošću smo ostali u dogovoru da se usaglasimo oko termina potpisivanja temeljnog ugovora. Radujem se izboru novog Mitropolita crnogorsko-primorskog uz veliku veru da će voditi narod poput svog prethodnika blaženopočivšeg Mitropolita Amfilohija.

SRAMNO OBJAŠNJENJE Oglasio se Krivokapić nakon što je odložio potpisivanje Temeljnog ugovora

EPA

 

 

– Želimo da na najdostojanstveniji način što pre ugostimo Patrijarha srpskog Porfirija u Crnoj Gori, kako dolikuje Patrijarhu ali i gostoljubivom i vernom crnogorskom narodu”, saopšteno je iz Kabineta crnogorskog premijera.

SPC je odmah nakon sastanka sa Krivokapićem izdala saopštenje u kom navode da je crngogorski premijer izneo “nove neizrečene razloge za odlaganje potpisivanja Temeljnog ugovora“.

– Posle višečasnovnog odlaganja i obaveštavanja predstojatelja Srpske Crkve o nizu potpuno različitih razloga za kašnjenje polaska iz Podgorice, oko 21 čas Krivokapić je stigao na dogovoreni sastanak – stoji u saopštenju i ističe da je Krivokapić pritom “izneo nove i do sada neizrečene razloge zbog kojih smatra da se potpisivanje Ugovora mora odložiti”.

SRAMNO OBJAŠNJENJE Oglasio se Krivokapić nakon što je odložio potpisivanje Temeljnog ugovora

EPA

 

 

Patrijarh je, dodaje se, te razloge saslušao sa pažnjom, velikim strpljenjem, ali i još većim iznenađenjem, ni najmanje ne uviđajući osnovanost i opravdanost namere premijera Krivokapića da ne potpiše Ugovor što je bio jedini razlog njegovog dolaska u Patrijaršijski dvor u Beogradu.

– Njegova Svetost Patrijarh i prisutni arhijereji su izrazili veliko žaljenje i zabrinost za dalji položaj Srpske pravoslavne crkve i njenog vernog naroda, s obzirom na to da jedino sa njom, iako joj pripada apsolutna većina naroda u Crnoj Gori, nije potpisan Ugovor koji joj garantuje pravni položaj, a samim tim verska i građanska prava svetosavskog naroda, što predstavlja čin otvorene diskriminacije – navodi se u saopštenju..

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading