izbori u cg
Foto: Printscreen/Printscreen

Iako je rok za konačne rezultate parlamentarnih izbora, održanih 11. juna, istekao sinoć u ponoć, oni neće biti objavljeni, potvrđeno je TVCG iz Državne izborne komisije, jer, kako navode, rokovi za izjavljivanje prigovora DIK-u i žalbi Ustavnom sudu, nijesu okončani.

– Državnoj izbornoj komisiji još uvek nisu podneseni prigovori na rešenja pojedinih OIK, tako da još uvek teku rokovi za prigovore. Takođe, Ustavni sud se do danas izjasnio samo o jednom prigovoru u ovom izbornom procesu, tako da još nije završena ni procedura pred Ustavnim sudom – objašnjava predsednik DIK-a Nikola Mugoša.

On dodaje da kašnjenje u utvrđivanju i objavljivanju konačnih rezultata izbora nije uslovljeno greškom izborne administracije, budući da je Državna izborna komisija o svakom prigovoru odlučila u roku od 24 sata.

– Postoji određena neusklađenost između, sa jedne strane, obaveze organa izborne administracije da utvrdi i objavi konačne rezultate u roku od 15 dana i, sa druge strane, prava podnosilaca izbornih lista da koriste ona prava koja su im nesporno zakonski omogućena – rekao je predsednik DIK-a.

Govoreći o krajnjem roku utvrđivanja rezultata izbora, Mugoša obajšnjava da ne može reći koji je to rok te da to zavisi od više faktora.

– Odnosno kada će podnosioci dostaviti prigovore DIK-u i koja će biti dinamika odlučivanja Ustavnog suda – ističe Mugoša.

Podsećamo, do danas su podneta 24 prigovora, među kojima najviše SDP-a i koalicije „Pravda za sve“, Vladimira Leposavića.

Leposavić tvrdi da DIK nije mogao odbiti prigovor ove koalicije, jer je, navodi, od podnošenja prigovora prošlo više od 24 sata. Po zakonu, prigovor o kojem nije doneto rešenje u tom roku smatra se usvojenim. S druge strane, zbog odluka DIK-a SDP je podneo ustavnu žalbu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading