DRITAN SUTRA U POSETI BEOGRADU Predvodi brojnu delegaciju od 11 članova
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

Predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović putuje sutra u zvaničnu posetu Beogradu nakon što je pre dva meseca izabran na tu funkciju.

Odnose Crne Gore i Srbije u ovom trenutku opterećuje nekoliko otvorenih pitanja o kojima bi, kako se očekuje, Abazović trebalo da razgovara sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerkom Anom Brnabić.

Abazović će predvoditi brojnu delegaciju u kojoj je 11 članova među kojima su ministar poljoprivrede Vladimir Joković, finansija Aleksandar Damjanović i ministarka ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ana Novaković Đurović.

Abazović će, kako se navodi u vladinoj platformi, razgovorati sa zvaničnicima Srbije o aktuelnim temama od interesa za Crnu Goru, o pitanjima dalje saradnje, u cilju unapređenja političkog dijaloga i jačanja bilateralnih odnosa.

Iz Vlade tvrde da zvanična poseta Abazovića, u prvim mesecima od preuzimanja funkcije, ukazuje na želju Crne Gore da sa Srbijom ubuduće gradi otvorenije dobrosusedske i prijateljske odnose.

Glavna pitanja koja definišu odnose sa Beogradom, priključivanje Crne Gore inicijatiti Otvoreni Balkan i potpisivanje Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom, tačke su sporenja unutar same crnogorske Vlade i parlamentarne većine koja je podržava.

Među pitanjima koja u dužem periodu opterećuju odnose zvanične Podgorice i Beograda, a koje je nasledila Abazovićeva vlada su i izručenje bivšeg predsednika državne zajednice Srbija i Crna Gora Svetozara Marovića, nepostojanje ambasadora u obe zemlje i zadržavanje na srpskoj granici crnogorskih poslanika koji su glasali za Rezoluciju o Srebrenici.

Sociolog Andrija Đukanović izjavio je da se od ove posete očekuje da "odmrzne" odnose između dve susedne države.

"Čini se barem na površini da su odnosi premijera Crne Gore i predsednika Vučića veoma dobri i da postoji volja da se odnosi poprave. Videćemo šta će se dogoditi. Mislim da je na ovo približavanje uticao i međunarodni faktor pošto vidimo da stižu pozitivne ocene o regionalnoj inicijativi Open Balkan čiji je jedan od pokretača Srbija a naša vlada u poslednje vreme šalje pozitivne signale", kazao je on.

On je rekao i da očekuje da će se određena pitanja rešiti ili barem primaći rešenju.

"Tu mislim na rešavanje moguće pitanja imenovanja ambasadora, nekih sporazuma ekonomske prirode (uvoz hrane i sl.). Ostala pitanja poput Temeljnog ugovora sa SPC, izručenja Marovića i slično, neće biti rešena ovom posetom. To su pitanja koja već dugo opterećuju naše odnose i koja će zahtevati da se poklope brojni suprotstavljeni interesi unutar dve države", kazao je on.

Abazović je uoči posete kazao da u Beograd dolazi sa najboljim namerama i da želi da odnosi Crne Gore i Srbije budu podignuti na viši nivo.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (2)

Loading
Baba Milka

28.06.2022 09:58

Dobro dosli "dragi gosti ". Puna je trpeza, bice i za poneti .

Bane

28.06.2022 13:51

Doživotno persona non grata, on i kompletna trenutna politička garnitura. I ptice na grani razumeju da su nam to neprijatelji, oni i svi njihovi. Neka uživaju u svojoj "ekološkoj". Valja ih definitivno zaboraviti i više ne spominjati.