DANAS GLASANJE ZA SMENU ABAZOVIĆA Počinje politički rasplet u Crnoj Gori
EPA-EFE/BORIS PEJOVIC

 

Krivokapić je predložio da parlament za novog potpredsednika Vlade izabere ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića.

U predlogu za razrešenje Abazovića navodi se da su poslanici Gradanskog pokreta URA, zajedno sa delom poslanika Demokratske partije socijalista i ostalih partija bivše vlasti, predali zahtev za izglasavanje nepoverenja Vladi.

– Abazović, kao predsednik te političke organizacije, nije javno osporio ovu inicijativu, čime se direktno svrstao u red onih koji rade protiv interesa građana i zajedno kreiranih i definisanih ciljeva- kaže se u obrazloženju Krivokapića.

DANAS GLASANJE ZA SMENU ABAZOVIĆA Počinje politički rasplet u Crnoj Gori

Jutjub/ MINA

 

On je ocenio da je nedopustiv i neprimeren takav odnos prema Sporazumu lidera tri pobedničke koalicije iz septembra 2020. godine, ali i prema građanima Crne Gore koji su očekivali složno i zakonito političko delovanje svih članova Vlade.

– Nekorektnost kojom se ruši Vlada čiji je član, uz istovremeno čuvanje pozicije na koju je izabran, rušenje principa i ustavnih načela na kojima počiva funkcionisanje Vlade, neoprostivi su razlozi zbog kojih predlažem razrešenje potpredsednika Abazovića - kazao je Krivokapić.

On je predložio Spajića za potpredsednika Vlade, u skladu sa, kako je naveo, rezultatima koje je ostvario.

Po svemu sudeći, male su šanse da će Skupština Crne Gore na današnjoj vanrednoj sednici razrešiti vicepremijera Abazovića te funkcije, a pitanje je i da li će poslanici uopšte raspravljati o tom predlogu. Ta inicijativa ima podršku 14 poslanika Demokratskog fronta (DF) - bez Pokreta za promjene (PzP) - i jednog poslanika Radničke partije (RP), pa su im za smenu Abazovića potrebni glasovi opozicionih kolega, od kojih neki, prema nezvaničnim najavama, danas možda neće ni biti u plenarnoj sali.

DANAS GLASANJE ZA SMENU ABAZOVIĆA Počinje politički rasplet u Crnoj Gori

Foto: Printscreen

 

Krivokapić je tražio razrešenje Abazovića nakon što su koalicija “Crno na bijelo” (GP URA i CIVIS) i opozicioni poslanici tražili izglasavanje nepovjerenja Vladi, o čemu će poslanici glasati sutra. Taj predlog ima potrebnu podršku i mogao bi da rezultira padom Vlade.

Parlament će sutra, pre inicijative o nepoverenju, razmatrati Vladin predlog o skraćenju mandata parlamentu, koji bi, ako bude izglasan, vodio u vanredne parlamentarne izbore. Nakon toga, poslanici će u ponedeljak raspravljati o inicijativi za razrešenje šefa parlamenta Bečića (Demokrate), koju je Skupštini uputila opozicija.

BONUS VIDEO:

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading