UDARNO, POSTIGNUT ISTORIJSKI DOGOVOR Rešena velika politička kriza u Crnoj Gori
EPA

 

Demokratski front (DF) i Demokrate postigli su istorijski dogovor da se obavi rekonstrukcija Vlade i da se nakon toga odmah izabere Tužilački savet.

Dogovorom DF-a i Demokrata riješena je teška politička kriza u kojoj se Crna Gora nalazila.

Sada je sve jasno, ko pokuša da ruši istorijski dogovor DF-a i Demokrata radi direktno za Mila Đukanovića.

ZAJEDNIČKO SAOPŠTENJE DEMOKRATA I DEMOKRATSKOG FRONTA:

Na poslednjem sastanku predsednika i predstavnika konstituenata parlamentarne većine dogovoreno je da je potrebno da dva najveća politička subjekta postignu dogovor o načinu razrješenja otvorenih političkih pitanja koja onemogućavaju redovno funkcionisanje i da ostali neće biti kočnica tome. Uvažavajući taj zahtjev, u prethodnim danima su obavljene konsultacije izmedju predstavnika Demokratskog fronta i Demokrata. Nakon istih postignut je sledeći zakljucak:

Potrebno je rekonstruisati postojeću 42. Vladu Crne Gore na način da umesto dosadašnjih 12 ima 18 ministarstava i 3 potpredsednika, s tim što bi potpredsednici ujedno mogli da budu i resorni ministri.

Podela resora bila bi dogovarana sa formalnim predlagacem rekonstrukcije Vlade, a politicke organizacije bi saglasno propisanim procedurama i demokratskim standardima kandidovale svoje predstavnike.

Tužilački savet će se izabrati na sednici na kojoj se bude birala rekonstruisana Vlada.

Na prethodno navedeni način bi biće riješena otvorena politička pitanja, osnažena 42. Vlada i postignut potreban nivo političke stabilnosti neophodan za dalje reformske procese.

Komentari (0)

Loading