SVETI TRON DOČEKAO VLADIKU Na arhijerejskom mestu u cetinjskom manastiru se tri decenije bogu molio počivši Amfilohije
Tanjug

Iako se figurativno govori o "stolici Svetog Petra Cetinjskog", reč je o tronu u niši oltarskog zida centralne bogomolje u Crnoj Gori.

Mitropolitsko mesto, na kom se tri decenije molio Bogu pokojni vladika Amfilohije, u subotu je bilo svečano ukrašeno i spremno za veliku ceremoniju.

SVETI TRON DOČEKAO VLADIKU Na arhijerejskom mestu u cetinjskom manastiru se tri decenije bogu molio počivši Amfilohije

SPC

 

Skromna niša bila je prekrivena jastucima sa motivima drevne Zetske mitropolije. Časna trpeza je prekrivena svečanim antiminsom - bogoslužbenim platnom na kom je patrijarh srpski Porfirije danas  predvodio liturgiju i pripremio svetu pričest za prisutne episkope, sveštenike i vernike.

Vladici Joanikiju danas je bilo drugo ustoličenje u zadužbini Ivana Crnojevića na Cetinju, s obzirom na to da je u istom manastiru 1999. godine hirotonisan za vikarnog episkopa budimljanskog. Pre toga bio je rektor Bogoslovije, starešina Cetinjskog manastira, iguman manastira Savina... Pune 22 godine kasnije, vladika Joanikije preuzeo je mitropolitsku dužnost na istom mestu na kom su to činili i njegovi prethodnici na cetinjskoj katedri.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading