AMERIČKA AGENCIJA ZA PETAMA MILU DEA izvršila veliku akciju
EPA/BORIS PEJOVIC

 

Tona i po kokaina za koju se osnovano sumnja da pripada ljudima kojima leđa čuva predsednik Milo Đukanović zaplenjena je zahvaljujući DEA, američkoj agenciji za borbu protiv narkotika, pokazuju novi detalji iz istrage policije.

KONTROLA U EKVADORU

Droga je pronađena u kontejnerima s bananama, a operativci su utvrdili da je pošiljku poručila Marina Krstović (27) od dobavljača "Co ex Fruit S. A." iz Ekvadora za kompaniju "San Francisko", koja je u vlasništvu njenog oca Budimira zvanog Budo Banana.

Marini i njenom ocu prekjuče je, ipak, određen pritvor do 30 dana iako su oni pred istražiteljima tvrdili da nemaju ništa s pronađenom drogom i policiji ponudili saradnju i pomoć u rasvetljavanju ovog slučaja, prenosi Republika.

Marina Krstović je, prema saznanjima crnogorskih medija, odmah nakon pronalaska droge policajcima ponudila imena i kontakte dobavljača, kao i uvid u poslovnu korespondenciju. Ona je pred policajcima u svojoj kući pozvala telefonom dobavljača Karlosa Falkezija, koji joj je saopštio da je pošiljka koju joj je uputio prošla sve neophodne kontrole u luci Bolivar, u Ekvadoru, ali da ne može sa sigurnošću da tvrdi što se desilo s tovarom na putu do Crne Gore.

Mediji navode da je jedinica za borbu protiv narkotika ekvadorske policije dala odobrenje da brod "Katja" sa kontejnerima banana koje je poručila Krstovićeva firma isplovi iz luke Bolivar, u Ekvadoru, i nastavi planiranu rutu prema Evropi jer je nakon detaljnih provera, navodno, utvrđeno da na njemu nema droge. Zasad nije poznato da li su ti kontejneri nastavili transport istim brodom prema Malti ili su pretovareni na neki drugi teretnjak. Utvrđeno je jedino da je brod "Šarlotiz" italijanske luke Đoja Tauro preuzeo kontejnere sa naručenim bananama i prevezao ih do luke Bar.

NAMERNO PROPUŠTENI

- Očito je da su strane službe, pod koordinacijom američke DEA, imale informaciju da će veća količina narkotika biti ubačena u brod. Zato je praćeno kretanje broda i postoje dve mogućnosti: da je kokain unesen na brod tokom transporta na moru ili tokom pretovara u Panami - kažu izvori iz istrage.

Istražitelji koji su pratili pošiljku koja je na kraju završila u skladištu u Zeti kontrolnim skenerom su potvrdili informaciju DEA da se sa bananama nalazi kokain, a crnogorskim carinicima i policiji je naređeno da se ponašaju kao da je sve u redu i propuste kontejnere koji su 26. avgusta prevezeni do magacina u vlasništvu Krstovića u zetskom selu Mojanovići.

U policijskom pretresu u jednom od kontejnera sa brojem 2.008 pronađeno je 1.400 kilograma kokaina, nakon čega je usledilo privođenje, a potom i hapšenje Marine Krstović, koja se zatekla u Zeti. Crnogorski mediji saznali su da je u vreme pretresa Budimir Krstović sa suprugom bio u Beogradu, odakle se već sutradan ujutro vratio prvim letom u Crnu Goru pošto mu je ćerka telefonom saopštila da je policija u tovaru banana pronašla veliku količinu kokaina.

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading