SRBIJA NIJE NA METI ŠPIJUNA Crna Gora nije dobila od NATO softver za prisluškivanje!
EPA

Prvobitnu informaciju koju je preneo portal Alo! je zapravo netačna, na to nam je ukazala analiza portal Raskrinkavanje.me.

Naime, srpski mediji iskoristili su pomenutu objavu, kako bi predstavili Crnu Goru kao špijuna za NATO kampanje.

“SRBIJA NA METI ŠPIJUNA Crna Gora dobila od NATO softver za prisluškivanje!”, navodi se u prvobitnom naslovu.

“Postavlja se, međutim, pitanje koga će to Podgorica špijunirati?! Albance i Hrvate ne smeju, Italiju tek… Znači ostaje samo Srbija?! Da nije žalosno, bilo bi smešno” navodi se u ovom tekstu..

Međutim, uvidom u zvanični dokument Vlade, vidi se da se Srbija ne pominje nijednom rečju Ugovora.

U dokumentu piše da je “NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) dostavila je predloge ugovora o licencama kojima se odobrava besplatno korišćenje softvera u vlasništvu NATO, a čijim potpisivanjem bi se omogućila njihova upotreba u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Takođe, sve članice Alijanse su potpisnice ovih ugovora”.

“Potpisivanjem predmetnih ugovora o licencama, kojima se odobrava korišćenje softvera u vlasništvu NATO, imali bi na raspolaganju već razvijena softverska rešenja koja bi nam bila od koristi, posebno imajući u vidu činjenicu da smo, u skladu sa partnerskim ciljevima, u obavezi da dodatno razvijemo mrežu i sisteme koji će biti interkonektovani sa NATO sistemima i na taj način omogućiti adekvatnu mogućnost za razmjenu podataka sa NATO centralom i saveznicima.”, navodi se u Informaciji Vlade Crne Gore.

Dakle, dokument se odnosi na Crnu Goru i saveznice iz NATO-a.

Izvinjavamo se našim čitaocima na načinjenoj greški.

- Originalni tekst -

Postavlja se, međutim, pitanje koga će to Podgorica špijunirati?! Albance i Hrvate ne smeju, Italiju tek... Znači ostaje samo Srbija?! Da nije žalosno, bilo bi smešno!

RTCG prenosi da u vladinoj Informaciji o zaključivanju ugovora o licencama između NATO Agencije za komunikacije i informacije i Ministarstva odbrane Crne Gore sa predlozima ugovora, stoji između ostalog i ovo! 

- NATO Agencija za komunikacije i informacije (NCIA) dostavila je predloge ugovora o licencama kojima se odobrava besplatno korišćenje softvera u vlasništvu NATO, a čijim potpisivanjem bi se omogućila njihova upotreba u okviru Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore. Takođe, sve članice Alijanse su potpisnice ovih ugovora. S tim u vezi, prvi predlog ugovora o licencama, u vezi sa distribucijom NATO softvera, obuhvata listu od 30 softvera namenjenih za podršku logistici, mornarici, obaveštajnim aktivnostima, praćenju i planiranju operacija, taktičkim komunikacijama i ostalom - navodi se u dokumentu Vlade.

- Osim toga, treći predlog ugovora o licencama, kojim se odobrava korišćenje softvera u vlasništvu NATO, uključuje mogućnost korišćenja softvera za integrisano komandovanje i kontrolu (ICC) i informacionog sistema za vazduhoplovno komandovanje i kontrolu (AirC2IS), koji su od značaja za funkcionisanje Vazduhoplovno- operativnog centra Vojske Crne Gore, te su direktno povezani sa NATO sistemima kroz zaštićenu NATO komunikacionu mrežu (NSWAN) - pojašnjeno je u dokumentu.
 
- Svrha NATO-a u okviru ovog ugovora o licencama obuhvata aktivnosti koje se sprovode od strane ili u ime NATO-a, radi promovisanja zajedničke odbrane i zajedničkih interesa zemalja članica, kao što su, između ostalog, NATO operacije, konkurentne nabavke NATO-a, NATO obuke i NATO održavanje. Ovaj ugovor o licencama ne podrazumeva korišćenje INTEL FS za nacionalne potrebe - dodaje se u NATO uslovima.

Crna Gora se, takođe, obavezuje da neće vršiti reverzni inženjering, dekompajliranje ili razdvajanje komponenata NATO softvera - skidati ili prikrivati oznake vlasništva ili natpise NATO softvera i pozajmljivati, izdavati, prodavati, davati i/ili na druge načine prosleđivati NATO softver trećoj strani bez prethodnog pisanog odobrenja NCI Agencije.

NATO softver, kako je pojašnjeno u dokumentu, sadrži poverljive i vlasničke informacije NCI Agencije.

- Korisnik licence (Ministarstvo i Vojska) neće otkriti ili učiniti dostupnim NATO softver, njegove đelove ili bilo koje informacije izvedene iz NATO softvera, bilo kojoj trećoj strani bez prethodnog pisanog ovlašćenja od strane NCI Agencije. Korišćenje ili pristup NATO softveru će biti omogućeno ovlašćenom osoblju po principu -potrebno je da zna - precizirano je ugovorom.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
sara

22.07.2021 10:09

Milo i bez NATO softvera je to radio i tako se decenijama održava na vlast!!!. Crnogorski narod je kriv što ne postavi pitanje krijumčarenje cigareta i njegovo enormno bogaćenje!!!!.