BENZIN UDARA PO DŽEPU Novi cenovnik goriva uznemirio poslodavce i narod u CG
Shutterstock

 

Litar benzina 98 skuplji je tri centa i košta 1,40 evra, dok će za benzin 95 potrošači u narednih 15 dana izdvajti četiri centa više - 1,37 evra. Toliko je poskupeo i evrodizel, pa sada litar košta umesto 1,17 čak 1,21 cent. Uvećane su i cene lož-ulja dva centa pa će litar u naredne dve nedelje iznositi 1,18 evra.

Vozači negoduju zbog poskupljenja svih vrsta goriva. Kažu, da je život inače skup u Crnoj Gori, da su mnogi ostali bez posla u minulih godinu dana, pa bi, komentarišu, bilo za očekivati da cene padaju, a ne da se uvećavaju malo.

- Ne može se zaboraviti period od pre šest ili sedam meseci kada je dizel bio ispod jednog evra. Sada smo najskuplji u regionu. U Bosni i Makedoniji plaćaju dizel oko evro, kod nas je 20 odsto skuplji. Zahuktala se turistička sezona, dolaze stranci pa je prosto nerazumno da kad dođu plate jednu cenu goriva, a kada se vraćaju mnogo veću - prokomentarisao je vozač iz Rožaja koga smo zatekli na jednoj benzinskoj pumpi u Podgorici.

Slobodan Milatović, iz Unije poslodavaca Crne Gore, saopštio je da novo poskupljenje svih vrsta goriva u Crnoj Gori novi je i težak udar na standard i privredu, pa bi Vlada Crne Gore, uz ovakav stepen povećanja cene goriva trebalo da razmotri indikatore koji se tiču stanja crnogorske privrede.

- Nema tog privrednog sektora gde troškovi za gorivo ne utiču na formiranje finalne cene usluga. Ovo je još jedan namet koji plaćaju crnogorski poslodavci. Unija predlaže da se ide u pravcu izmena zakonske regulative kako bi se ograničio rast cena nafte i naftnih derivate - poručio je Milatović. 

OPOZICIJA TRAŽI SMANJENJE AKCIZA

IZ opozicionih partija već duže tvrde da država i pored promena na svetskim berzama može staviti pod kontrolu cene goriva. Dovoljno je, ističu u SDP da se smanje akcize na derivate.

- Vlada ne može da utiče na osnovnu cenu goriva, ali može da smanji udeo koji uzima - ocenjuje Bojan Zeković iz Socijaldemokratske partije.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Dusan

07.07.2021 11:39

Jadan onaj narod u CG oni sledece godine nece imati ni za brasno a ne za gorivo dok se Milo bahati i njegova zena po Sejselima.Bozee koliko je narod slep tamo i hipnotisan i dalje ga neki obozavaju dok im on uteruje K na finjaka.