grejanje
Foto: Shutterstock

Jesen je uveliko tu, iako ovih dana nemamo takav utisak, jer preko dana lagodno možemo nositi majicu sa kratkim rukavima. Ali, "vratili smo sat unazad", smrkava se ranije i uveče zahladi, što nas podseća da je vreme za grejanje kuće.

Svako domaćinstvo manje-više zna za sebe šta mu je najisplativije, odnosno koji vid grejanja, ali mimo odabira grejnog tela - osim ako niste vezano za centralno grejanje - postavlja se još jedno bitno pitanje:

"Da li grejati kuću ceo dan ili samo po potrebi?"

Naravno, i sam "tempo" grejanja zavisi od toga kolika je porodica, odnosno nekretnina, koliko ste zimogrožljivi, gde živite (planina, grad, more...), no ako postavimo univerzalno pitanje - da li lagano grejanje uključeno ceo dan zaista štedi novac, dobijamo ovaj odgovor od stručnjaka...

Oni sugerišu da je ostavljanje grejanja "na laganom", tokom celog dana, samo mit. S jedne strane, ako ostavite grejanje uključeno ceo dan, kotao će morati da radi punom parom, kako bi održavao temperaturu na zadatom nivou, a energiju ćete trošiti ceo dan, u poređenju sa podešavanjem da grejanje kreće u odabrano vreme.

GREJATI CEO DAN ILI PO POTREBI? Eksperti konačno dali pravi odgovor

Foto: Alo.rs

 

 

Međutim, ako je prostor samo po sebi hladniji, trebaće vam više energije da ga zagrejete kada dođete kući i uključite grejanje.

Stoga, eksperti savetuju korišćenje tajmera.

To omogućava da se grejanje uključuje i isključuje onda kada ćete ga najviše koristiti, a tako da ne brinete da li ćete zaboraviti da ga isključite.

Mnogi stručnjaci su saglasni sa tim da je najvažnija stvar koju treba uzeti u obzir - kada je u pitanju efikasno grejanje kuće ili stana - otkriti gde toplina izlazi iz njih. Ako je prostor dobro izolovan, potrošićete manje energije bez obzira na to da li grijanje ostavljate uključeno ceo dan ili koristite tajmer.

Što su gubici topline manji, to ćete manje energije potrošiti za postizanje prijatne temperature u domu, piše Telegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading