ISTRAŽUJEMO Da li su trgovci i ugostitelji spremni za obaveznu e-fiskalizaciju?
Foto: Ministarstvo finansija

Trgovci i ugostitelji koji žele da bez problema startuju sa elektronskom fiskalizacijom, da im poslovne aktivnosti idu glatko i koji zaista neće morati da pitaju mušterije “keš ili kartica”, trebalo bi da imaju “Android” fiskalne uređaje nove generacije, koji obezbeđuju stabilno i efikasno poslovanje.

Prelazna faza za e-fiskalizaciju se približila kraju i od 1. maja svako pravno lice koje nudi robu ili usluge u maloprodaji i koje koristi fiskalnu kasu moraće da bude u novom sistemu Poreske uprave i da sa njom stalno bude povezano onlajn. 

Potrošači, kao i državni budžet, od toga će imati samo koristi.

- Više ni u jednom ugostiteljskom objektu nema potrebe da vas pitaju da li plaćate karticom ili kešom. Njihovo je da vam daju račun. Ako vas to ipak pitaju, recite im da nemaju pravo na to,  već na osnovu računa donesite odluku šta vam više odgovara, da li plaćate kešom ili platnom karticom - poručio je ministar finansija Siniša Mali, koji je naglasio i da će elektronska fiskalizacija svesti na teoretski minimum izbegavanje plaćanja poreza.

ISTRAŽUJEMO Da li su trgovci i ugostitelji spremni za obaveznu e-fiskalizaciju?

FOTO: TANJUG/JADRANKA ILIĆ

 

Država je čak, kako bi olakšala prelazak na novi sistem, dala izdašne subvencije - do 100 evra po prodajnom objektu i još po 100 evra za svako prodajno mesto u njemu.

Međutim, i pored toga što ističe zakonom propisani rok i iako je država učinila sve što može, problemi i dalje postoje. Nekim obveznicima još nisu stigle naručene fiskalne kase, krivicom dobavljača, a neki su, obmanuti naoko povoljnim uslovima, kupili stare kase “dugmetare’, koje zapravo nisu predviđene za novi način poslovanja!

Takozvane “dugmetare” trenutno zadovoljavaju minimum tehnički propisanih uslova, ali neke od njih već sada imaju problema u radu sa karticama, a pitanje je kako će se snaći bez mogućnosti da "anketiraju" mušterije o načinu plaćanja. Očekuje se da će trgovci i ugostitelji vrlo brzo imati problema i sa ovim aparatimami sa svojim ukupnim finansijskim poslovanjem, a vrlo moguće i sa Poreskom upravom, sa kojom treba da budu “na vezi” bez prekida i da “uživo” evidentiraju svako plaćanje.

Prema stručnim procenama, “dugmetare” bi mogle da postanu zastarele već za pola godine, pa da trgovci i ugostitelji moraju da nabavljaju nove fiskalne kase, izlažući se dvostrukom trošku!

Kako sprečiti ovu, za poreske obveznike potencijalno veoma opasnu, komplikaciju? Jednostavno, nabavkom “Android” fiskalnih uređaja nove generacije. Tu se svi eventualni problemi rešavaju softverski, a sistem se lako unapređuje i koriguje u skladu sa potrebama klijenta.

Kupovinom “Android” fiskalnog uređaja klijenti dobijaju pregršt dodatnih usluga: obezbeđena je besplatna instalacija na željenoj lokaciji, obuka za korišćenje, održavanje opreme, servis na celoj teritoriji Srbije, kao i zamena i tehnička podrška non-stop, 24 sata sedam dana u nedelji.

U ponudi postoje i uređaji sa najnaprednijim funkcijama, koji sadrže štampač i SIM karticu sa 10 GB interneta za prenos podataka i, kod određenih uređaja, pružaju mogućnost aktivacije modula za prihvatanje platnih kartica. Kupovinu je moguće izvršiti i na rate, a svi uređaji su pod garancijom 24 meseca.

Samo ovako će pitanje “keš ili kartica” zaista postati prošlost, obveznici će biti bez glavobolje u svakodnevnom radu i pred Poreskom upravom, a država će se uspešno boriti protiv sive ekonomije i puniti javni budžet na opšte dobro!

A šta sa e-fakturama?

Očekuje se da će kupci “dugmetara” imati ozbiljne probleme i sa sistemom elektronskog fakturisanja, koji za privatne firme kreće da se delimično primenjuje od ovog 1. maja, a u punoj meri od 1. januara 2023. godine. Kod starih kasa dostupan je samo osnovni izveštaj o prodaji, i to na samoj kasi, a artikle mora da doda onaj ko je prodao softver. I to će sve dodatno da naplati. S druge stane, “klaud” tehnologija kod “Android” uređaja omogućava da s jednog mesta pratite rad svih kasa koje imate, da obavljate preglede, kontrole i izveštaje kakve hoćete ili da jednostavnim preuzimanjem “eksel” dokumenta sami proširujete listu artikala koje pprodajete.

Telekom jedini ima Android kase na stanju

U svim poslovnicama Telekoma (mts) širom Srbije možete pronaći nove fiskalne kase koje su vam odmah dostupne. Kupite kasu, dobijete instalaciju na lokaciji, obuku, održavanje, eventualnu zamenu uređaja. A na raspolaganju vam je i korisnička podrška dostupna 24/7.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading