MINISTAR SINIŠA MALI PORUČIO GRAĐANIMA DA IMAMO JAKU EKONOMIJU U Srbiji nema i neće biti nestašice hrane
Alo

Ministar finansija Siniša Mali istakao je da je Srbija na vreme obezbedila dovoljne količine soli, šećera, mleka u prahu, pšenice, kukuruza, da su rafovi u prodavnicama puni, a da se cene osnovnih životnih namirnica, kako je predviđeno vladinom uredbom, ni u narednom periodu neće menjati.

- I situacija u prodavnicama govori da nema razloga za paniku, jer svega ima dovoljno - rekao je i naglasio da ima apsolutno svega kada su prehrambeni proizvodi u pitanju.

Kurs dinara stabilan

Siniša Mali je dodao i da je kurs dinara stabilan, i da je to jedan  od najvažnijih faktora.

- To može izazvati negativne posledice, i nećemo dozvoliti da se menja. Kurs je stabilan, nije se menjao, niti će se menjati. Nećemo se ponašati neodgovorno kao oni koji su nekada bili na vlasti, kada je evro otišao sa 80 na 120 dinara. Dinar je stabilan, kurs je stabilan. Svega imamo što je neophodno. Da je lako - nije, ali se borimo - ističe ministar.

MINISTAR SINIŠA MALI PORUČIO GRAĐANIMA DA IMAMO JAKU EKONOMIJU U Srbiji nema i neće biti nestašice hrane

Alo

 

On kaže i da je udeo javnog duga u BDP-u 51,8 odsto, i da država nema nikakav problem u funkcionisanju.

- Ono što je posledica rata su poremećaji na međunarodnom tržištu kapitala, ali to su problemi sa kojima se suočava svaka zemlja na planeti. Ja bih rekao da se Srbija nosi bolje nego većina zemalja sa time, i imamo kapaciteta da tako i nastavimo - dodao je Mali.

STRUJA PO STAROJ CENI

Govoreći o ceni struje, Mali je rekao da se ni cena struje za građane Srbije do kraja zimske sezone neće menjati, da je cena struje za privredu malo korigovana, ali da je i dalje među najjeftinijima u Evropi.

Ukazao je da firme u pojedinim evropskim zemljama obustavljaju rad zbog povećanja cena struje, navodeći primer da je to učinila jedna čeličana u Nemačkoj.

- Cena struje je u Evropi otišla u nebesa. Cena struje prema građanima Srbije se nije menjala, a prema privredi je malo otišla gore. Ni do daljnjeg se cena struje za naše građane neće menjati. Mi izdvajamo dodatna sredstava da nabavimo dovoljno gasa, jer gas trošimo više nego ikad zbog razvoja naše ekonomije - rekao je Mali za TV Prva, i dodao da imamo i gas.

- Mi nikada više gasa ne trošimo nego danas. Mreža je razvijena, imamo i elektrane u Pančevu i Beogradu koje rade na gas. Imamo ga dovoljno, i ni na koji način građani nisu osetili ovaj dramatični skok cena - istakao je Mali.

Robne rezerve pune

Ministar finansija je rekao da su robne rezerve popunjene, i da nema potrebe za brigom.

- Svi mi moramo da razumemo u kakvoj se situaciji nalazimo. Mi smo tokom pandemije definisali mere koje su pomogle našu privredu, i bili smo šampioni rasta. I sada govorimo šta je istina, Srbija se bori i boriće se bolje nego mnogi drugi - istakao je on.

UPOLA JEFTINIJE GORIVO

Kada je reč o gorivu, Mali je kazao da u Srbiji neće biti ni nestašice goriva i da se ono u našoj zemlji prodaje po duplo nižoj ceni od one po kojoj se prodaje u pojedinim evropskim zemljama. Podsetio je da je cena evrodizela 187 dinara po litru u Srbiji, dok je cena bezolovnog benzina 176 dinara, navodeći da je cena u drugim evropskim zemljama i viša od tri i po evra po litru.

- Kod nas je cena goriva oko jedan i po evro, što znači da je više nego upola jeftinije gorivo u Srbiji nego u drugim evropskim zemljama - rekao je Mali, i istakao da se država bori da obezbedi građanima sve što im je potrebno i da ponovo, kao i za vreme pandemije, najveći deo tereta krize preuzima na sebe.

MINISTAR SINIŠA MALI PORUČIO GRAĐANIMA DA IMAMO JAKU EKONOMIJU U Srbiji nema i neće biti nestašice hrane

Alo

 

- Važno nam je da održimo životni standard, da zaštitimo privredu i građane, a na taj način pokazujemo i brigu i snagu naše ekonomije - rekao je Mali.

Država pomaže građanima i preduzećima

Mali je podsetio da je Srbija pokazala svoju snagu tokom krize izazvane pandemijom koronavirusa.

- Mi i ove godine podržavamo naše građane i preduzeća. Ta garantna šema i dalje traje. I da vas podsetim da smo isplatili 10.000 dinara svima zaposlenima u zdravstvu, zatim 20.000 dinara penzionerima i 100 evra mladima. Naša politika je uvek bila povećanje plata i penzija u realnom iznosu - naveo je on.

U KASI DOVOLJNO PARA

Ministar je naveo da Srbija trenutno na računu ima 150,4 milijardi dinara, dodajući da ima dovoljno novca da reaguje ukoliko to bude bilo potrebno. Ministar je naglasio da država pokazuje brigu za građane i snagu naših javnih finansija.

Ministar je rekao da je situacija izuzetno teška u celom svetu koji je zahvaćen ekonomskom krizom.

Novac za majke i bebe - obezbeđen

Ministar finansija je rekao da apsolutno neće biti promena po pitanju pronatalnih mera i drugih vidova pomoći države.

- Svaka majka koja je rodila dete posle 1. januara ove godine, bilo da je prvo, drugo, treće, koje god, ima pravo da dobije poklon od 20.000 evra za kupovinu prvog stana ili kuće. Od toga ne odustajemo, imamo novca za to. Mi ne odustajemo ni od ovih razvojnih projekata. Država je spremna da preuzme teret krize na sebe. Garant toga je činjenica da smo ispunili sve što je obećano - kazao je on.

- Litar goriva ide preko tri evra u EU, u SAD je dostignut istorijski nivo od 4 dolara. Čeličane se zatvaraju u Nemačkoj, pošto proizvodnja nije rentabilna - istakao je ministar, i još jednom ponovio da država pokazuje i da ume da sluša i da reaguje.

- Imamo samo blago povećanje cena na pumpama. Zamrznute su i cene hrane, i neće se menjati u narednom periodu. Opet kažem, teret krize preuzela je država na sebe. Cene osnovnih životnih namirnica se neće menjati. Šta će biti u budućnosti, ne znamo, ali svakog dana i sata pratimo sve što se dešava - rekao je on.

Navikli da se nosimo s kriznim situacijama

Siniša Mali je otkrio i da li ga brine trenutna kriza izazvana ratom u Ukrajini.

- Imali ste zdravstvenu krizu, kovid 19, zatim sada rat. Nikada se u istoriji sveta ovako teška kriza nije desila, sa ogromnim potencijalnim posledicama po sve građane. Mi ćemo voditi odgovornu ekonomsku politiku, i brinućemo i o građanima i o privredi. Za mene su najvažniji mir i stabilnost, to je upravo politika za koju se zalaže predsednik Vučić, da ne budemo pioni u igri velikih sila, već da se zaštitimo od negativnih pritisaka i posledica krize - istakao je on.

Predlozi opozicije neodgovorni i neozbiljni

Ministar je prokomentarisao i najave predstavnika opozicije da bi ukinuli zdravstvene doprinose.

- Nije baš Ponoš imao argumenata. Smatram da je to velika greška i avanturizam. Samo da objasnim - ukidanje doprinosa za zdravstvo je rupa u budžetu od 330 milijardi dinara. U doba ove pandemije i ogromnih pritisaka na zdravstveni sistem, kada je potrebno obezbediti i lekove i opremu, to je potpuno besmisleno - rekao je Mali.

On kaže i da bi najave podizanja PDV-a, što predlaže opozicija u slučaju ukidanja zdravstvenih doprinosa, ubilo privredni rast, i da bi dovelo do povećanje svih cena.

- Ja taj avanturizam u nedostatku pametnih ideja ne mogu da prihvatim. To ste videli i u Crnoj Gori. Pokušavamo da budemo odgovorni. Mi smo šampioni po rastu u Evropi, gradimo i radimo više nego ikada. Za avanturizam nikada nisam - zaključio je ministar.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading