VREME PRAZNIKA Evo koliko je novca potrebno da se spremi slava (DETALJAN CENOVNIK)
Alo

A pošto Srbi vole da obeleže slavu onako kako dolikuje i da ništa ne manjka, troškovi su veliki čak i uz manji broj gostiju, jer su cene namirnica potrebnih za pripremu veće 20 do 30 odsto u odnosu na prošlu godinu.

Mrsna slava

Kada je reč o mrsnoj slavi, slavska trpeza se ne može zamisliti bez mesa, i to je najznačajnija stavka u troškovima. Prema zvaničnoj statistici, ta namirnica je u odnosu na prošli septembar poskupela čak 9,4 odsto.

Ukoliko sami pečete meso, za kilogram svinjetine u proseku ćete morati da izdvojite oko 550 dinara, dok ćete gotovo praseće pečenje morati da platite oko 1.300, a jagnjeće oko 1.700 dinara.

Uglavnom, činjenica je da je za dvadesetak ljudi potrebno u proseku najmanje šest do sedam kilograma mesa, pa dolazimo i do računice da je samo taj trošak od 3.300 do blizu 12.000 dinara.

Neizostavan deo svake slavske trpeze je i predjelo, koje takođe nije zanemarljiv izdatak, jer uključuje suhomesnate proizvode, sireve i razne salate i pite. Na tu kupovinu će otići između 2.000 i 6.000 dinara, ako se uzme podatak da suhomesnati proizvodi u proseku koštaju oko 1.000 dinara, da je cena domaćeg sira oko 500, kačkavalja oko 900, a kajmaka oko 1.100 dinara za kilogram.

Ni izdatak za sarmu nije zanemarljiv, jer mleveno meso košta između 400 i 500 dinara, a ni kupus nije baš jeftin, pa su oni koji su ga sami kiselili kilogram plaćali i do 70 dinara, a prošle godine je taj izdatak bio oko 35 dinara.

Alo

 

 

Posna slava

Za posnu slavu na trpezi je riba. Šaran i pastrmka u prodavnicama koštaju od 350 do 500 dinara po kilogramu. Losos pastrmka je nešto skuplja i košta oko 600 dinara, dok se brancin i orada mogu naći po ceni od 990 do 1.230, a najskuplji je losos, čiji fileti koštaju od 1.700 do 2.300 dinara.

Ukoliko se odlučite za kupovinu pečene ribe, za šarana i pastrmku treba izdvojiti od 1.100 do 1.600 dinara po kilogramu, a za pečene filete norveškog lososa čak 3.000 dinara.

Slavski kolači

U odnosu na prošlu godinu, svi sastojci potrebni za pripremu deserta imaju više cene, pa tako samo orasi sada koštaju i do 1.500 dinara, dok su se prošle godine mogli naći i za 700 dinara za kilogram.

Prema našoj računici, ukoliko sami spremate slatkiše, trošak za oko tri kilograma sitnih mrsnih, ali i posnih kolača biće od 2.000 do 2.500 dinara, dok će vas priprema torti koštati oko 3.000 dinara.

Ukoliko se odlučite za kupovinu, kilogram sitnih kolača platićete od 1.000 do 1.900, dok se torte zavisno od gramaže prodaju od 890 do 3.500 dinara.

Piće

Za sokove, ali i ostala pića, zavisno od broja gostiju, moraćete da izdvojite od 2.500 do 5.000 dinara, odnosno 8,1 odsto više novca za žestoka alkoholna pića, a 6,7 odsto više za vina jer su prema zvaničnoj statistici ti proizvodi toliko poskupeli u odnosu na isti period prošle godine.

Alo

 

 

Slava na Uneskovoj listi

Ovaj običaj jedinstven je u svetu i prvo je kulturno dobro iz Srbije koje je od 2014. godine na Uneskovoj listi nematerijalnog nasleđa. Iako znatno „olakšava“ kućni budžet, domaćini ne žele da slavska trpeza oskudeva u bilo čemu.

Komentari (2)

Loading
Eto!

19.11.2021 11:12

A koliko kostaju kuvari da sve to spreme, kelneri da posluze i na kraju spremacice da pociste pre i posle, jer necu valjda to ja? Plus bar 3 dana banje, da se povratim iz nesvesti? Pa krecenje stana, da se iz zidova ukloni SMRAD duvana, plus dubinsko ciscenje namestaja iz istog razloga? More, jeftinije da cela porodica bas nekako oko slave emigrira u Egipat, po zimskim cenama!

Pera Detlic

19.11.2021 11:18

Ne dolaze gosti na kafu nego na slavu, koliko samo kostaju dva praseta?