ELEKTRONSKA FISKALIZACIJA DONOSI UŠTEDE I SMANJUJE SIVU EKONOMIJU Novi fiskalni uređaji privredi štede oko 10 miliona evra
Privredna komora

Novi model fiskalizacije u Srbiji, kako se procenjuje, doneće privredi godišnje uštede oko 10 miliona evra, a svaka firma dobiće najmanje po 200 evra subvencija za uvođenje novih fisklanih uređaja. Ova novina biće i efikasno sredstvo u borbi protiv sive ekonomije.

„Važno je da su domaće kompanije, proizvođači softvera i hardevera deo ovog posla, koji se od samog početka radi sa privredom i za privredu“, rekao je Mihailo Vesović, direktor Sektora za strateške analize i internacionalizaciju u Privrednoj komori Srbije (PKS). Podseća da je organizovan veliki broj sastanaka sa privrednicima kako bi se upoznali sa novim, modernijim i efikasnijim načinom fiskalizacije i sa što manje izazova prilagodili se tom procesu. PKS će i ubuduće organizovati sastanke sa firmama kako bi se privrednici što bolje informisali o ovoj važnoj temi, dali svoje predloge i sugestije i razrešili sve nedoumice novog procesa fiskalizacije.

Ministar finansija Siniša Mali rekao je da će svi privrednici od 15. oktobra do kraja januara sledeće godine moći da se prijave za pomoć države kako bi nabavili nove fiskalne uređaje. Kako je objasnio, po prodajnom mestu i po uređaju svaka firma će moći da dobije po 100 evra od države. Podsetio je da je na zahtev PKS I privrede uveden prelazni period od šest meseci od 1. novembra 2021 do 30. aprila 2022. godine, kao i da privreda neće imati nikakav trošak oko uvođenja novog fiskalnog sistema. Iz budžeta je opredeljeno šest milijardi dinara subvenicija, rekao je ministar.

Novi sistem fiskalizacije podrazumeva da postoji uređaj, koji je sve vreme u onlajn komunikaciji sa Poreskom upravom. Svaka komunikacija i transakcija registruje se na softveru, odnosno

serveru Poreske uprave što će pomoći poreskim inspektorima da mogu lakše da utvrde ko ne izdaje račune i gde treba da se uputi poreska kontrola.

Bolja analiza i lakše uočavanje nepravilnosti

Prijem podataka iz fiskalnih uređaja omogućiće bolju analizu i lakše uočavanje nepravilnosti u radu poreskih obveznika ali i nove načine kontrole izdavanja fiskalnih računa jer će validnost računa biti proveravana jednostavnim skeniranjem QR koda na računu.

Fiskalni uređaj će moći da bude i mobilni telefon i tablet, važno je samo da bude sertifikovan od strane Poreske uprave i povezan sa njom.

ELEKTRONSKA FISKALIZACIJA DONOSI UŠTEDE I SMANJUJE SIVU EKONOMIJU Novi fiskalni uređaji privredi štede oko 10 miliona evra

Printscreen

 

Za privredu će biti ostavarene i značajne uštede jer neće biti godišnjih servisa kasa, papira, sertifikata uređaja.

Kako su istakli privrednici, ovo je veliki skok i unapređenje sistema koji će u velikoj meri doprineti smanjenju sive ekonomije i omogućiti privredi efikasnije poslovanje i uštede.

Više o e-fiskalizaciji na sajtu

Početkom sedmice u Privrednoj komori Srbije predstavnicima više od 150 kompanija predstavljen je novi način fiskalizacije, a više podataka i informacija dostupno je na sajtu budiefiskalizovan.gov.rs

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading