CENA ULJA VRTOGLAVO NASTAVLJA DA RASTE? Otkriven glavni uzrok poskupljenja
Foto: Pixbay

Cena suncokreta se kreće do rekordnih 473 evra po toni, dok je tražnja za ovom biljkom na Produktnoj berzi Novi Sad veća od ponude, a pojedini trgovci traže i 480 evra po toni. Ovaj trend uslovio je i rast cene sucokretovog ulja čija se cena u maloprodaji u Srbiji kreće od 135 do 190 dinara.

Direktor Produktne berze Novi Sad Miloš Janjić je rekao da se ne može predvideti kretanje cene suncokreta, ali da je izvesnije da će ona nastaviti da raste umesto da opada.

- Kako je suncokret osnovna roba koja ulazi u proizvodnju, realno je da može doći do poskupljenja ulja. Cena raste kako kod nas, tako u regionu i svetu - rekao je on.

GDE JE ULJE NAJJEFTINIJE U REGIONU?

Iz Ministarstva trgovine kažu da Srbija ima konkurentne cene ulja u regionu.

- Prema našim analizama, cena littra suncokretovog ulja se u Bugarskoj, prevedeno u našu valutu, kreće između 150 i 180, Hrvatskoj 190 i 250, Severnoj Makedoniji 210 do 220 dinara, dok u Mađarskoj ono košta od 200 do 250 dinara za litar - yrekao je državni sekretar u Ministarstvu trgovine Uroš Kandić. On je dodao da Ministarstvo prati situaciju i da će, u slučaju netržišnog ponašanja proizvođača i prodavaca, preduzeti određene mere.

- Eventualne mere mogu pre svega biti usmerene ka dodatnoj liberalizaciji tržišta ulja u Srbiji, budući da je uljarska industrija, kao strateška grana, zaštićena visokim uvoznim carinama, koje za rafinisano ulje iznose i do 30 odsto, kada je u pitanju uvoz iz EU - naveo je Kandić.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading