STRUJU PLAĆATE IAKO NISTE POTROŠILI NI KILOVAT Evo na koji način EPS obračunava potrošnju električne energije
Foto: Alo!/Vladimir Marković

Kako navode iz Agencije za energetiku, nije moguće da ako kupac ima ugovor sa "EPS snabdevanjem" i nabavlja struju po regulisanim cenama da mu račun bude nula iako nije imao nikakvu potrošnju.

Dušan R. Marković iz Odžaka se pita gde to ima da ništa ne potrošite, a da ipak imate obavezu da platite, kao zašto Javno preduzeće "Elektroprivreda Srbije" ne podesi sistem tako da pri potrošnji od nula kilovat-časova, računar uopšte ne pravi račun i na kraju da li je sve to zakonito.

- Uzmimo slučaj korisnika koji mesečno ne potroši nijedan kilovat-čas. Bez obzira na to što mu je potrošnja nula, svakog meseca mu stiže račun od nekoliko stotina dinara 700-800. Šta on plaća? - pita se Dušan.

U Agenciji za energetiku Srbije odgovaraju da shodno navedenom pitanju da li bi račun za struju mogao da iznosi nula ako nema potrošnje, to nije moguće ukoliko kupac ima ugovor sa "EPS snabdevanjem" i nabavlja struju po regulisanim cenama.

Štaviše, ukoliko korisnik izabere nekog drugog snabdevača i nabavlja električnu energiju po tržišnim cenama, ni tada račun ne bi mogao da bude nula ako nema potrošnju jer i taj snabdevač mora da plati troškove zakupa prenosne odnosno distributivne mreže, koji predstavljaju fiksne izdatke i ne zavise od količine isporučene struje.

STRUJU PLAĆATE IAKO NISTE POTROŠILI NI KILOVAT Evo na koji način EPS obračunava potrošnju električne energije

Shutterstock

 

- Napominjemo da bezmalo u svim tarifnim sistemima za krajnje kupce postoji određena komponenta koja se iskazuje na različite načine (fiksna naknada, naknada za merno mesto, angažovana snaga), pa prema tome i EPS mora da podešava račune u skladu sa zakonom i propisima - kažu u agenciji i dodaju da u ekonomiji postoje fiksni i varijabilni torškovi. 

Fiksni ne zavise od količine isporučene robe. Isporuka električne energije je kompleksan posao i sastoji se iz proizvodnje, prenosa, distribucije i prodaje. Sve ove delatnosti su nezavisne i imaju svoje troškove koji se sublimišu u računu krajnjeg potrošača.

- Takođe, da ponovimo da trošak garantovanog snabdevanja nije dodatni izdatak preko koga EPS uzima pare i da se kroz taj trošak ne pokriva izdavanje računa već ukupni opravdani izdaci garantovanog snabdevača - kažu u AERS-u.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (6)

Loading
Dacha

02.08.2021 20:50

Znaci ako ja zakupim tezgu sa krompirom na pijaci, svaki potencijalni kupac koji zastane, bez obzira na to da li kupuje ili ne, mora da mi plati 100 din, zato što ja plaćam zakupnine?!? Van svake pameti!!!

Profa

03.08.2021 16:52

jedan kilovat čas struje iz uglja je 2,11 din sa svim troškovima oni nam naplaćuju 14 dn skupa 9 din srednja i 4 din noćna tarifa i opet im malo. Svaka kuća u Srbiji sadni može proizvesti struju iz gravitacije, zemlje Teslinim kalemovima, vetra vetroturbine , sunca sunčani paneli ili vodenog pritiska ili hladnofuzionog elektrostatičkog konverterom. Ali politika zabranjuje!

Mikica

03.08.2021 20:49

Ovo je smislio onaj sto iznosi strujomere van kuce i sve ovo a zna se ko je

Dragan

04.08.2021 11:38

Struja je roba . Treba da platzim samo onoliko koliko kupim- potrošim struju , sve ostalo je pljačka . Tako da se se sve podeli na kilovat struje ,mi nenamo uopšte jeftinu struju. Ako se to stavi u odnosu na primanja onda smo jadni do boga miloga. Dobro živimo samo kada uključimo RTS 1 kojeg plaćamo preko računa za struju a neisporučuju nam TV program ( kradja ).

Zoran Marković

24.08.2021 12:00

Koliko sam upućen mi nismo nikakav izuzetak,jer u svim zemljama Evrope je potpuno isti sistem naplate fiksnih troškova,koje uvek plaćate nezavisno jeste li potrošili 1 Kw ili 1000Kw...tako da iako se ne slažemo sa naplatom tih troškova za nula ( 0 ) kilovata to je normalno da sistem mora da se održava,koristili ga mi ili ne!!!!!

Kiki

25.08.2021 09:16

Svi troškovi mogu da se uračunaju u cenu kilovata i da svima bude jasan račun.