Novac
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Ovo je posebno slučaj u voćarstvu, gde se traže berači trešanja, višanja, malina, kupina, jabuka, šljiva, a na jesen i grožđa.

Zarada radnika zavisi od dogovora s gazdom. Većina radnika naplaćuje dnevnicu, ali ima i onih koji rade po satu ili učinku. Osim novčane naknade, gazda je obavezan da obezbedi i obrok.

Iako zarade za sezonske radnike rastu iz godine u godinu, interesovanje za ove poslove opada.

Svake godine se javlja veliki problem kod sezonskih poslova to što nema dovoljno radnika, kaže poljoprivrednik Apostol Apostolović iz okoline Trstenika.

"Selo se polako gasi. Srbija ima plodnu zemlju na kojoj sve rađa, ali nema ko da radi. Kada dođe sezona branja, nema ko da obere plodove jer nema radnika. Mladi su otišli iz sela, a obično su oni radili sezonske poslove za džeparac. Sada ih ima sve manje, a umesto njih, penzioneri preko 70 godina preuzimaju te poslove da bi zaradili još koji dinar. Dolaze čak i iz gradova jer im se isplati. Dnevnica za sadnju paprike, celera, obrađivanje plastenika, branje borovnica, višanja i malo preostalih malina je 6.000 dinara. Pored toga, radnik dobija dva obroka i piće za osveženje. Radno vreme je od sedam do pet, ali sve zavisi od dogovora. Ako se plaća po satu, cena je 250 dinara, što nije mnogo," kaže Apostolović.

Svetlana Kostić iz okoline Leskovca, koja se svake godine prijavljuje za razne sezonske poslove poput branja jagoda, malina, višanja i drugog voća, potvrđuje da zarada uveliko zavisi i od kraja u kome radite.

DNEVNICA 6.000 DINARA PLUS HRANA I SMEŠTAJ I pored sjajnih uslova, gazde u Srbiji VAPE za ovim radnicima

Foto: RINA

 

Najteži sezonski poslovi: Branje voća

Satnica u našim krajevima iznosi 450 dinara. Za deset sati rada možemo zaraditi oko 4.500, nekad i do 5.000 dinara. Obavezan je jedan obrok i pauza od pola sata za ručak, nekad i za kafu i predah. Međutim, neki poslodavci smatraju da je i taj iznos previsok, iako nema dovoljno radnika, te se često bune. Neki traže da se plaća po kilogramu. Na primer, za branje višanja plaćaju od 80 do 100 dinara po kilogramu, pa koliko nabereš, toliko zaradiš. Isto važi i za maline. Nisu svi berači iskusni i ne naberu svi istu količinu za deset sati, te se pojedinim poslodavcima više isplati da plate po kilogramu. Svako gleda da zaradi više, objasnila je Kostićeva.

Jelena Jevtović iz Unije poslodavaca Srbije kaže da je branje voća u sezoni najisplativiji, ali i najteži posao.

"Dnevnice za branje malina kreću se od 4.000 do 6.000 dinara, uz smeštaj i hranu. To je posao koji se radi od osam do deset sati i, iako postoje pauze kada berači ne rade po najvećem suncu u podne, to jeste naporno. Na drugom mestu među isplativijim sezonskim poslovima kod nas su ugostiteljstvo, gde je tokom leta povećan broj turista, i građevina, gde je zarada radnika od minimalnih 40 do 60 evra."

(Kurir)

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading