Gardijan
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Ovo je lista stvari koju morate uraditi odmah po dolasku u ovu zemlju

Opšte je poznato da je lakše naći posao, nego stan u Nemačkoj, ipak nije nemoguće skućiti se. Zato, pronađite stan ili privremeni boravak dok ne pronađete svoju stalnu adresu.

Druga stvar koju treba da uradite je da registrujete svoj boravak, odnosno Anmeldung. Morate se prijaviti u lokalnoj opštini ili gradskoj upravi u roku od dve nedelje od dolaska u Nemačku.

Zakažite termin odmah, jer zna da bude poprilična gužva. Ponesite ličnu kartu (Aufenthalstitel ili vizu), pasoš i ugovor o najmu stana. Kada se registrujete, automatski dobijate svoj poreski broj. To je jedinstveni broj koji vam daje Federalna centralna poreska uprava.

Zatim, otvorite bankovni račun, a za to će vam biti potrebni pasoš, viza i prijava boravka.

 

@dijaspora2go Pod pretpostavkom da dolazite u Nemačku jer ste već dobili posao, mesto na studijama ili praksi, evo liste stvar koju morate uraditi odmah po dolasku u Nemačku: 1. Pronadjite stan ili privremeni boravak. Legenda kaže da je lakše naći posao nego stan u Nemačkoj. I to je nažalost tako, ali na kraju krajeva svi smo se nekako snašli. Pored mnogo strpljenja i volje, razglasite svima da tražite stan. Okačite oglas nas sve Fejsbuk grupe koje su vezane za grad u kom tražite stan (i zanemarite glupe komentare naravno). Instalirajte aplikacije i prijavite se na sajtove Immoscout ImmoWelt, Immonet i Mr Lodge,WG Gesucht, HousingAnywhere (posebno za studente). Naravno uvek bacite pogled na Ebay Kleinanzeigen i oglase u novinama. obratite se za pomoć firmi koja vas je zaposlila ili pronadjite maklera. 2. Registrujte svoje prebivalište u roku od dve nedelje po dolasku u Nemačku (bezobzira da li je privremeno ili stalno). To se radi u BurgerAmtu ili Rathausu, Einvohnermeldeamt ili „Kreisvervaltungsreferat“ - sve zavisi od grada. Zakažite termin odmah, jer zna da bude poprilična gužva. Ponesite ličnu kartu (Aufenthalstitel ili vizu), pasoš i ugovor o najmu stana. Kada se registrujete , automatski dobijate svoj poreski broj (steuerliche Identificationnummer). To je jedinstveni broj koji vam daje Federalna centralna poreska uprava. 3. Otvorite bankovni račun - za njega će vam trebati pasoš, viza i prijava boravka. 4. Zdravstveno osiguranje u Nemačkoj je obavezno za svakoga, tako da se odmah po dolasku odlučite za jedno od zdravstvenih osiguranja - državno ili privatno. 5. Ukoliko u Nemačku dolazite za decom školskog uzrasta, odmah ih prijavite u nadležnu školu. Uglavnom je škola odredjena po adresi stanovanja. 6. Zakažite termin odmah za produžetak svoje privremene ulazne vize u dugotrajniju dozvolu za boravak. Ukoliko se time ne bavi tvoj poslodavac, to završavaš u svom lokalnom Auslanderbehorde-u. I srećno! Ukoliko imate bilo kakvih dodatnih pitanja ili predloga slobodno pišite u komentarima. #dijasporatiktok #dijasporabalkana #balkantiktok #hrvatiunjemackoj #srbiunemackoj #bosanciunjemackoj ♬ original sound - dijaspora2go

 

Takođe, ono što je obavezno za svakoga u Nemačkoj jeste zdravstveno osiguranje, zato odmah po dolasku treba da se odlučite za jedno od osiguranja, bilo ono državno ili privatno.

Ukoliko u Nemačku dolazite sa decom koja još uvek idu u školu, obavezno ih odmah po dolasku prijavite u nadležnu školu. Ona je, uglavnom, određena po adresi stanovanja.

Poslednje, ali ne i najmanje važno, ukoliko dolazite pomoću radne vize, obavezno odmah zakažite termin za produžavanje ulazne vize.

BONUS VIDEO

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading