pekar
Foto: Alo/Foto: Shutterstock

Austrijski mediji prenose da je Radna komora u Austriji zaključila da on ima pravo na toliki iznos naknade. Naime, on je u firmi radio 28 godina i za to vreme mu nisu plaćeni prekovremeni rad, noćne smene i rad vikendom.

Visina obeštećenja koja mu je dodeljena ne odražava ono na šta bi imao pravo u vezi sa neplaćenim prekovremenim radom, piše časopis Feniks.

- U sadašnjem slučaju, pekar je verovatno izgubio mnogo prekovremenih sati i bonusa tokom mnogo godina, kažu u Radnoj komori, a stručnjaci dodaju da je neplaćeni rad mogao da se utvrdi samo za poslednje tri godine.

S druge strane, u Saveznom ministarstvu za socijalna pitanja i rad ističu da su neplaćeni i plaćeni prekovremeni rad u Nemačkoj u poslednjih deset godina kontinuirano opadali.

Prema statistici obračuna radnih sati iz novembra 2023. godine, broj neplaćenih prekovremenih sati po zaposlenom u 2022. godini iznosio je 20,1 (2012: 27,5), a prosečan broj plaćenih prekovremenih sati bio je 14,2 (2012: 22,7), prenosi Feniks ​časopis.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading