posao
Foto: Alo/Foto: Alo/ilustracija

Zašto poslodavci postavljaju pitanje: “Zašto ste dobili otkaz?”

Potencijalni poslodavac će ovo pitanje postaviti tokom razgovora za posao iz jednostavnog razloga – kako bi saznao zašto je prethodni poslodavac odlučio prekinuti radni odnos s vama. Želi biti siguran da se ne ponašate neprimereno te kako biste se otprilike mogli ponašati ako biste dobili zaposlenje u njegovoj kompaniji.

Ali ono što je još važnije, druga svrha postavljanja ovog pitanja jeste da poslodavac vidi kako reagirate u stresnim i teškim situacijama.

Da biste se dokazali kao idealan kandidat, trebali biste preuzeti odgovornost za svoje postupke koji su uzrokovali otkaz. Takođe, trebalo bi da ispričate koliko ste napredovali od tog iskustva objašnjavajući sve poduzete korake koji su doveli do poboljšanja.

Foto: Shutterstock

 

 

Saveti za odgovor na pitanje “Zašto ste dobili otkaz?”

Uzmite u obzir ovih 10 saveta i osmislite odgovor koji možete koristiti kada vas potencijalni poslodavci pitaju zašto vas je prethodni poslodavac otpustio.

Pitajte svog bivšeg poslodavca

Ako je moguće, obratite se svom bivšem poslodavcu ili njegovom odeljenju za ljudske resurse kako biste saznali što planiraju reći ako ih vaš potencijalni poslodavac pita o vašem otkazu.

U ovom slučaju želite osigurati da su vaši odgovori usklađeni, a jasno razumevanje njihove perspektive uveliko će vam pomoći da ponudite što autentičniji odgovor. S obzirom na njihov odgovor, možete kreirati svoj tako da ne delite previše pojedinosti.

Recite istinu

Kada odgovarate na ovo pitanje, uvek bi trebalo da budete o razlogu otpuštanja. Iskrenost uspostavlja poverenje, što je ključno za izgradnju pozitivnog odnosa s potencijalnim poslodavcem.

Laganje ili obmanjivanje će u startu štetiti vašem ugledu. Ako lažete, uvek postoji mogućnost da će potencijalni poslodavac to i saznati pa je bolje izbjeći tu situaciju i biti posve iskren.

Foto: Shutterstock

 

 

Čak i ako je do otkaza došlo zbog razloga koji se mogu činiti negativnim, vaša iskrenost pokazuje zrelost. Možete podeliti i manje informacija ili odgovarati suptilnije ako se tako osećate ugodnije, ali pokušajte ne izostaviti važne detalje koje bi poslodavac mogao otkriti tokom provere vaše prošlosti ili preporuka.

Pokažite odgovornost

Potencijalni poslodavac želi videti da možete preuzeti odgovornost i krivicu za otkaz. Ako vas je prethodni poslodavac otpustio zbog određenog ponašanja, smatrajte se odgovornim za svoje postupke i objasnite kako ste odstupili od njih. Preuzimanje odgovornosti umesto odbrambenog ponašanja dokazaće vašu profesionalnost i pokazati da možete delovati kao pouzdan zaposleni.

Primer: “Sada shvatam da nisam imala jasna razumevanja oko očekivanja svog poslodavca i da je trebalo da tražim. Sada znam koliko je važno redovito komunicirati sa svojim nadređenim i tražiti povratne informacije o svom radu kako bih bila sigurna da sledim njihove standarde.”

Budite sažeti

Ne želite oduzimati previše vremena na ovo pitanje, stoga bi vaš odgovor trebao biti kratak, ali i tačno objasniti situaciju. Niste obvezni podijeliti svaki detalj, što znači da biste se trebali pokušati usredsrediti na činjenice, a ne na nepotrebna mišljenja ili osećaje. Nakon što objasnite situaciju, pređite na sve pozitivne ishode i opišite kako ste napredovali.

Na primer, ako ste imali ličnih problema koji su uticali na vaš učinak na poslu, vaš odgovor ne mora uključiti svaki detalj onoga što se dogodilo.

Foto: Shutterstock

 

 

Primer: “Nažalost, tokom tog vremena imala sam većih problema u privatnom životu s kojima sam se morala pozabaviti. Dopustila sam da ti problemi utiču na moj profesionalni život i učinak na poslu. Međutim, otpuštanje mi je dalo vremena da potražim podršku i prevladam te izazove, tako da sam sada spremna u potpunosti se posvetiti poslu.”

Razgovarajte o onome što ste naučili

Ako vas je prethodni poslodavac otpustio zbog specifičnog ponašanja ili postupaka, tada će potencijalni poslodavac htjeti videti što ste naučili iz te situacije. Shvataju da se greške događaju, ali ono što je najvažnije je da iz njih znate učiti i iskoristiti ih za rast i razvoj. Pokažite svoj osobni i profesionalni razvoj uz primer pozitivnih promena koje ste učinili ili kako ste naučili pristupiti sličnim situacijama u budućnosti.

Primer: “Kada sam prihvatila posao, bio mi je jako potreban i nisam procenila odgovara li mi pozicija. Na kraju sam shvatila da okruženje u kojem sam radila ne odgovara mom stilu rada. Sada shvatam koliko je za posao važno okruženje u kojem radim, stoga odvojim više vremena za istraživanje kompanija pre nego što se odlučim prijaviti za posao.”

Pokažite svoje najbolje osobine

Nakon kratkog objašnjenja otpuštanja, vratite se na razgovor o veštinama i osobinama koje vas čine idealnim kandidatom. Pripremite se za odgovor na ovo pitanje tako da dobro zapamtite zahteve navedene u opisu posla i upotrebite ih kako biste dokazali da najbolje odgovarate ulozi. Takođe, možete spomenuti da vam je otpuštanje ponudilo priliku da tražite posao koji bolje odgovara vašim veštinama ili vrednostima, poput posla za koji se prijavljujete.

Primer: “Iako mi je bilo žao što sam napustila kompaniju, otkrila sam da mi rad na toj poziciji nije dopuštao da u potpunosti iskoristim svoje bogato iskustvo u pisanju. Pisanje je moja prava strast, stoga sam uzbuđena zbog prilike da iskoristim prednosti ovih veština u vašoj kompaniji, kako biste imali dobre marketinške priče i dobro napisane i uverljive opise proizvoda.”

Izbegavajte negativnost

Sva negativna mišljenja o svom bivšem poslodavcu zadržite za sebe i ostanite objektivni. Želite pokazati potencijalnom poslodavcu da ćete biti korisni njegovom timu, a loše priče o drugim poslodavcima može ih naterati da se zapitaju hoćete li učiniti isto i njima. Čak i ako ste završili u lošim odnosima, pokušajte se fokusirati na pozitivne strane.

Foto: Shutterstock

 

 

Primer: “Iako mi je žao što posao nije uspeo, zahvalna sam što sam imala priliku raditi za tu kompaniju. Toliko sam naučila o tome kako biti prodajni saradnik te sam upoznala puno stvarno sjajnih saradnika s kojima sam i dalje ostala u dobrim odnosima.”

Nemojte koristiti reč “otpušten”

Reč “otpušten” obično ima negativnu konotaciju pa je pokušajte izbeći, ali tako da pritom ostanete tačni. Svrha razgovora za posao je prodati sebe kao kandidata, što znači da biste trebali koristiti blaže reči. U zavisnosti od situaciju, možda ćete moći reći da je do otpuštanja došlo zbog smanjenja broja zaposlenih ili zajedničke odluke temeljene na vašim različitim ciljevima ili idejama.

Vodite računa o govoru tela

Kada razgovarate o tome zašto ste dobili otkaz tokom razgovora za posao, želite dobiti poverenje. Održavajte kontakt očima dok odgovarate i izbegavajte držati ruke prekrštene jer isto može značiti da ste zauzeli obrambeni stav. Pokažite da se osećate ugodno jer to može umiriti potencijalnog poslodavca.

Uvežbajte svoj odgovor

Kako biste bili sigurni da ćete ponuditi najbolji odgovor na ovo pitanje tokom razgovora za posao, unapred napravite scenario i uvežbajte svoj odgovor. Zapišite činjenice o situaciji, a zatim osmislite odgovor koji uključuje neke od gore navedenih saveta, poput odgovornosti i lekcija koje ste naučili.

Foto: Shutterstock

 

 

Vežbajte odgovor snimajući se ili odgovarajući pred drugom osobom, jer vam ove metode mogu pomoći da dobijete povratne informacije uz koje biste poboljšali svoju izvedbu. Trebalo bi da možete objasniti situaciju jasno i koncizno, a pritom izbegavati izgledati posramljeno ili nervozno, piše Zaposlena.hr.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading