SRBIJI NEDOSTAJE 20.000 OVIH RADNIKA Gazde nude razne olakšice i beneficije, ali ih i dalje nema
Foto: Alo/Shutterstock

Prema njihovoj proceni, Srbiji nedostaje oko 20.000 vozača u drumskom transportu, odnosno oko 8 procenata vozača kamiona i 17 procenata vozača autobusa, a ove mere bi pomogle da se veći broj mladih odluči za ovo veoma traženo zanimanje.

Ova analiza ukazuje i na to da se radi o merama koje bi dale rezultate na dugi rok, dok bi kratkoročno rešenje bilo uspostavljanje bilateralne saradnje sa Indijom, odakle bi mogli da dođu kvalifikovani vozači neophodni domaćoj privredi.

Pozivajući se na izveštaj Svetske organizacije za drumski transport (IRU), iz Srbijatransporta upozoravaju da je u 2023. godini na globalnom nivou čak tri miliona radnih mesta vozača kamiona u 36 zemalja gde je rađena analiza ostalo nepopunjeno, uz procenu da bi taj manjak mogao da se udvostruči do 2028. godine.

Oni navode da je prisutan sve veći jaz između mladih i starih vozača i da se, ukoliko ne bude značajnijih akcija, očekuje da će stanje biti mnogo gore u narednih pet godina.

U analizi se ističe se da je ključni izazov sa kojim se suočava transportna industrija zapravo jaz "od škole do volana", što dodatno komplikuju visoki troškovi obuke, licence i osiguranja, piše Kurir.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading