Taxi
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Oko 1.500 taksista u kantonu Cirih ostalo je bez posla jer suviše slabo pričaju nemački. Predsednik udruženja kaže da su oni sami krivi. Naime, novi zakon o taksiju, koji je stupio na snagu 1. januara, zahteva da svi govore nemački bar na nivou B1. Mnogi nisu uspeli zbog toga.

- Od 2020. godine, ljudi su bili upućeni u nove zahteve koje stupaju na snagu od 1. januara ove godine pa su znali i da moraju da uče nemački. Imali biste četiri godine da se usavršavate. U avgustu smo takođe započeli program učenja i ponudili test sposobnosti za vozače - rekao je predsednik Ciriškog taksi udruženja Jorgos Botonakis.

taksi

Shutterstock

 

- Napisali smo 2.500 mejlova, 1.500 vocap poruka, a samo jedna osoba se prijavila. Narod je sam kriv ako sada gladuje. Bilo je dovoljno dostupnih informacija i ponuda - dodao je.

Šta donosi novi zakon?

Novi zakon o taksijama, koji su glasači u Cirihu odobrili pre četiri godine, reguliše mnogo više od znanja jezika vozača. Novi zakon je na snazi u celom kantonu od početka godine, za taksi i limuzinske usluge kao što je Uber.

Usluge limuzina i Uber vozila sada moraju biti registrovani kod kantona. Vozači limuzine ne moraju da dokazuju da govore nemački. Međutim, moraju da stave plavu nalepnicu na šoferšajbnu svojih vozila na kojoj belim slovima piše „Limuzina“. To znači da se vozila lakše prepoznaju ne samo za kupce, već i za policiju, koja je zadužena za provere.

Nove su i uniformne specifikacije za taksi lampe. Ne samo da su dimenzije i font jasno definisani, već i dozvoljene boje. Lampa pozadi mora biti žuta, a napred belo-plava prema kantonu. Taksisti čije su lampe obostrano žute moraju da ih zamene najkasnije u roku od dve godine.

Osim toga, sva taksi vozila u kantonu moraju istaći svoje tarife na spoljnoj desnoj strani vozila i unutra - minimalna veličina slova je 1 centimetar. Taksi industrija očekuje pad cena zbog novog zakona.

Za grad, odeljenje za taksi u Cirihu preporučuje naplatu osnovne stope od 6 franaka plus 4 franka po kilometru i 80 centimetra po minutu.

Vozačima iz drugih kantona potrebna je taksi dozvola ako žele da voze ljude do Ciriha, pišeTelegraf.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading