jelka
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Bliži nam se nova godina, i mnogi već razmišljaju o tome kako da spoje što više slobodnih dana tokom praznika. Ovo se posebno odnosi na one koji su malo ili nisu uopšte odmarali tokom prethodnih meseci.

Podsetimo, prvi neradni dani 2024. "padaju" za Novu godinu i Božić, a sada smo dobili i ceo kalendar državnih i verskih praznika.

Kako smo završili sa ovom godinom kada je reč o praznicima, mi vam dajemo određene ideje kako možete da iskombinujete dane, i da napravite sebi mini odmor. Naravno, u dogovoru sa vašim kolegama i poslodavcem.

Evo kako izgleda kalendar neradnih dana u Srbiji za početak godine:

1 i 2. januar (ponedeljak- sreda) – Nova godina

7. januar (nedelja) – Božić

Možete na primer, da uzmete tri slobodna dana: 3, 4, i 5. januar i spojite tako devet dana odmora (od 30. decembra do 8. januara), računajući vikende u koji spaa i Božić.

Druga varijanta je da uzmete odmor od 29. decembra do 8. januara i tako dobijete 10 dana odmora, međutim, u praksi se pokazalo da poslodavci retko izlaze u susret ovoj kombinaciji.

Treća varijanta, koja je možda "najbezbolnija", jeste da uzmete samo petak, 29. decembar i tako vežete pet slobodnih dana.

Iako Božić ove godine pada u nedelju, "sistem prenošenja" ne važi za verske praznike već samo državne. Ipak, važno je znati da oni koji rade bilo koji od navedenih dana koji se praznuju neradno - imaju pravo na duplu dnevnicu. Prema Zakonu, ako zaposleni radi na dan praznika, ima pravo na uvećanje zarade - najmanje 110 odsto od osnovice.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading