cerka
Foto: Printscreen/Foto: Youtube/Printscreen

Tata Šurda je u kraju poznat kao vrsni kovač, kuje sve i svašta, zvona za stoku, a potkiva i konje... Tim se biznisom bavi odavno, ima i svoju radionicu, ali ko bi rekao da će njegova mezimica Irma, rame uz rame s ocem, raditi to isto.

Od tate je krala zanat odmalena, gledala, učila, on joj pokazivao, a kad je završila srednju, Irma je pronašla sebe i shvatila šta voli - konje, više od svega.

Mlada je, ali veli da je izlasci, piće i cigare uopšte ne zanimaju. Iako je punoletna, ide kud i njeni roditelji, kad oni pođu, ide i ona, a ovako sama nekud, baš i ne.

Štala puna krava njeno je glavno zaduženje, a konje prosto obožava. Sa Šurdom, babom kako ga zove, zajedno udara po nakovnju i to čekićem koji sam teži oko 5 kilograma. Alat koji bi teško i koje muško s takvom preciznošću koristilo. Kad je babo vikne da mu pomogne, ona odleti, u dva-tri koraka...

A onda časkom, sedne i na traktor, koji "tera" kao da ga vozi već iha-haj. Uskoro planira i da polaže za auto. S porodicom živi u Donjem Vakufu, u BiH.

cerka

Foto: Youtube/Printscreen

 

Za izlaske, kafenisanje, sedenje i mreže nema baš vremena, a iz njene priče čini se da je to preterano i ne zanima. Iako po interesovanjima drugačija od većine vršnjakinja, kaže da su je u školi podržavali i da je niko nije ismejavao.

- Niko mi nije govorio eno vidi seljanke, radi u đubretu - veli mlada Irma koja kaže i da su je drugari u školi podržavali. Kao senka prati je mlađa sestrica koja je izgleda isto "povukla" pa i ona voli štalu i životinje.

 

 

 

 

Većina bi se devojaka "pokondirila" pred kamerom pa bi se slikale doterane, našminkane, nalakirane, ali ne i Irma koja je usput razgovarala dok je radila, vezane kose, u svom radnom kombinezonu.

Veliku pažnju privukli su i komentari na Jutjubu u kojima se nemalo puta ponavljalo "blago onoj kući u koju dođe za snaju", piše Kurir.

Komentari (0)

Loading