SEDAM SATI RADA, DNEVNICA U SRBIJI 8.000 HILJADA DINARA Svako može da radi, ali posao nije lak
Foto: Shutterstock/Shutterstock/mr2853

Oglas u kome se traže berači višanja u Bačkim vinogradima, napravio je veliku polemiku.

Naime, jedno gazdinstvo sa samog severa Srbije traži radnike koji bi od pet ujutru pa do podne brali višnje, a plata bi im bila isplaćena po kilogramu ubranih plodova sa petiljkom. Kako se navodi u oglasu, kilogram ubranih višanja plaća se 40 dinara.

Poslodavac navodi da je planirano da berba traje dve nedelje i da je za berače organizovan prevoz. Ipak, oni koji su već radili ovaj posao, kažu da je realno da svako ko se odluči da radi ovaj posao može da očekuje zaradu od oko 4.000 dinara dnevno, odnosno da ubere oko 100 kilograma višanja za radno vreme od sedam sati.

Iako mnogima ova ponuda deluje primamljivo, ima i onih koji tvrde da se prošle godine za ovaj posao plaćalo između 50 i 70 dinara po kilogramu.

- U pitanju je vrlo težak posao. Iako deluje da je zarada od 4.000 dinara dnevno odlična, kada počnete da berete shvatite da je to realna cena rada, ako ne i manja - kazala nam je jedna iskusna beračica. 

Ona navodi da se dnevno može ubrati i više od 200 kilograma višanja. Što prema računici znači da bi iskusni berač mogao da zaradi i preko 8.000 dinara dnevno.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading