ZARAĐUJU 1.800 EVRA U SRBIJI Za ovaj posao mnogi nisu ni čuli, evo o čemu se radi
Foto: Shutterstock

Iako su Scrum masteri sve traženiji, kako u svetu, tako i u Srbiji, za ovo zanimanje još mnogi nisu čuli. Ono se ne izučava ni u školama ni na fakultetima, uprkos činjenici da je potražnja na tržištu rada za tom pozicijom sve veća, a da zarađuju više od 1.800 evra u našoj zemlji. 

Kada se, kako se to moderno kaže, sve ubrzalo, velike kompanije su počele da primećuju da ih dotadašnji način rada, usporava, i da gube konkurentnost na tržištu. Tada su počele da se okreću drugačijim modelima rada, pre svega agilnom poslovanju koje je i izrodilo Scrum kao način rada, okvir koji iako zvuči komplikovano, daje neverovatne rezultate.

Scrum je nastao u softverskoj industriji, ali se zahvaljujući svojoj primenjivosti proširio i na mnoge druge. Danas Scrum koristi i američki FBI, a primenjuje se i u HR-u, marketingu, zdravstvu, ugostiteljstvu, aviosaobraćaju, računovodstvu, finansijama itd.

- Scrum master možete da postanete za jednu sekundu. Dovoljno je da se tako deklarišete. Ipak, da biste postali dobar Scrum master potrebne su određene edukacije. Naši treneri imaju decenijsko iskustvo u agilnim trnasformacijama i trude se da kroz praktičan pristup nauče polaznike kako da budu što bolji u ovom poslu - navodi Milica Vojtek za Infostud.

Scrum master je definisan kroz Scrum Framework, koji kaže da jedan Scrum tim čine Product Owner, razvojni tim i Scrum master. Uloga Scrum mastera jeste da Scrum tim ”živi” Scrum vrednosti i principe i da se potrudi da njegov tim radi uspešno u tom okviru. U praksi, on je tu da pomaže timu u radu, da balansira između razvojnog tima i predstavnika biznisa, ali i da se bavi Scrumom na nivou cele organizacije.

Ceo koncept Agilnog poslovanja i Scruma došao je “sa zapada” i počeo veoma brzo da se širi. Razlog tome je bio što su kompanije uvidele da moraju da se ubrzaju, i da je to moguće jedino promenom celokupnog načina rada, ukoliko žele da ostanu konkurentne na tržištu.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading