NAJVREDNIJI POPISIVAČ U SRBIJI ZARADIO 372.444 DINARA! Evo koliko su u proseku ostali bili isplaćeni
Foto: Alo/ilustracija

Objavljeni su prvi rezultati popisa stanovništva - pola miliona nas je manje nego 2011. godine. Pored ovih podataka, otkriveno je i koliko su popisivači zaradili.

Prosečna zarada je oko 62.000 dinara, ali "šampion" među popisivačima uspeo je, za mesec dana, da zaradi 372.000 dinara.

Petar Korović iz Republičkog zavoda za statistiku (RZS) rekao je danas na konferenciji za štampu da su isplaćene zarade svim popisivačima, a da je prosečna zarada bila oko 62.000 dinara, iako je prema procenama pre početka popisa, ona trebalo da iznosi 60.000 dinara.

Takođe, veliki broj popisivača je za mesec dana, koliko je trajao popis, zaradio i više od 100.000 dinara.

Međutim, na prvom mestu po visini zarade je popisivač koji je uspeo da zaradi 372.444 dinara, a koji je radio van Beograda.

Inače, Republički zavod za statistiku danas je saopštio prve rezultate popisa održanog ove godine, prema kojima u Srbiji živi 6.690.887. ljudi, što ja za skoro pola miliona manje nego 2011. godine, kada je poslednji put rađen popis.

Činjenice potvrđuju da je više od 1,2 miliona naših stanovnika starije od 65 godina, da prosečna srpska porodica ima 1,5 dece i da se u Srbiji godišnje broj stanovnika smanji za oko 30.000.

Da je trend smanjenja broja stanovnika opasan i da bi ga trebalo odmah zaustaviti upozorila je i ministarka za brigu o porodici i demografiju Darija Kisić.

NAJVREDNIJI POPISIVAČ U SRBIJI ZARADIO 372.444 DINARA! Evo koliko su u proseku ostali bili isplaćeni

Foto: Alo!

 

 

- Za obnavljanje stanovništva potrebno da prosečan broj dece po ženi bude 2,1, dok je u Srbiji sada 1,5. Krajnje je vreme da postanemo svesni da nas je sve manje i da taj negativni trend mora da se zaustavi. Država je uradila mnogo prethodnih godina kako bi stimulisala mlade ljude da se rađa što više dece – poručila je ministarka i naglasila da ne iznenađuje što prvi rezultati popisa pokazuju da nas ima manje nego pre 11 godina, jer se poslednjih godina susrećemo sa depopulizacijom ne samo u našoj zemlji već i u većini evropskih zemalja.

Pratite najnovije VESTI SA FRONTA

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Luigi

25.12.2022 12:17

Oni nosili laptop a poštari pune torbe pa bi bio red da im se poveća plata i uslovi rada .