VELIKI PAD NA GLOBALNOM NIVOU! Svet će se totalno promeniti, očekuju se veliki ekonomski potresi!
EPA

Ova organizacija sa sedištem u Ženevi saopštila je danas da će robna razmena ove godine porasti za 3,5 odsto u odnosu na aprilsku procenu od 3,0 procenta, dok za 2023. godinu predviđa rast trgovine od samo 1,0 posto, znatno niži od prethodne prognoze od 3,4 odsto, prenosi Rojters.

STO je navela da postoji velika neizvesnost u pogledu njenih prognoza, zbog čega je ponudila alternativnu procenu rasta trgovine u rasponu od 2,0 do 4,9 odsto za ovu godinu i od minus 2,8 do 4,6 procenata za 2023.

Generalna direktorka STO Ngozi Okondžo-Ivejla upozorila je na opasnost od pribegavanja trgovinskim ograničenjima kako bi se ekonomije zaštitile od ranjivosti u lancu snabdevanja.

„Ograničenja u globalnim lancima snabdevanja samo bi produbila inflatorne pritiske, što bi dovelo do usporavanja ekonomskog rasta i pada životnog standarda tokom vremena“, navela je ona u saopštenju.

Dodala je da je svetu potrebna raznovrsnija i razuđenija baza za proizvodnju dobara i usluga, koja bi trebalo da podstakne rast, poveća otpornost i poboljša dugoročnu stabilnost cena ublažavanjem izloženosti ekstremnim vremenskim prilikama i lokalnim poremećajima.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading