OVO JE 5 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI Plus im konstantno rastu plate
Alo/ Dejan Briza

Ono što je sigurno, jeste da su programeri nesumnjivo već godinama na samom vrhu liste, kada je reč o visini mesečnih zarada.

OVO JE 5 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI Plus im konstantno rastu plate

Shutterstock

 

 

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, programeri su u julu zarađivali čak do 242.333 dinara, što je oko 2.000 evra, trenutno za Srbiju ovo je najveća prosečna zarada. Kada uporedimo njihovu trenutnu zaradu, sa zaradom iz istog perioda prošle godine, vidimo da je njihova zarada ove godine veća za 36,5 odsto.

Kada je reč o pilotima, odnosno zaposlenim u vazdušnom saobraćaju, prema podacima RZS-a oni sada zauzimaju drugo mesto na listi najplaćenijih zanimanja. Godinu dana ranije su bili prvi na ovoj listi, ali poslednjih par godina zamenjeni su programerima. Prema poslednjim podacima njihova plata u julu iznosila je 183.609 dinara, što je oko 1.500 evra, u odnosu na prošlu godinu njihova zarada porasla je oko 17 odsto.

OVO JE 5 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI Plus im konstantno rastu plate

Foto: Shutterstock

 

 

Oni su u julu zarađivali u proseku 242.333 dinara (oko 2.000 evra), što je ujedno i najveća prosečna zarada u zemlji. U periodu januar-jul 2022. godine, u odnosu na isti period prošle godine, zarada im je porasla čak 36,5 odsto, prenose mediji.

Treće mesto zauzimaju zaposleni u oblasti naučnog istraživanja. Prema podacima RZS-a njihova prosečna zarada iznosi 151.629 dinara, što je oko 1.300 evra. Rast zarade u odnosu na prethodni period porastao je za 16,4 odsto.

OVO JE 5 NAJPLAĆENIJIH ZANIMANJA U SRBIJI Plus im konstantno rastu plate

EPA

 

 

Oni koji zauzimaju četvrto mesto na listi najplaćenijih su zaposleni u eksploataciji sirove nafte njihova prosečna zarada u julu iznosila je 144.199 dinara, prema podacima RZS-a, kada uporedimo sa istim periodom prošle godine zarada im je porasla za 4,9 odsto.

I peti, ujedno i poslednji najplaćeniji na ovoj listi su zaposleni u proizvodnji koksa i derivata nafte, čija je prosečna zarada u julu iznosila 128.536 dinara, njihov rast zarade u odnosu na isti period prošle godine iznosi 4,9 odsto.

Pratite nas i na Telegramu!

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading