GAS I NUKLEARNA ENERGIJA EKOLOŠKI PRIHVATLJIVI Evropski parlament podržao je inicijativu, uprkos protestima
EPA

Evropska komisija u februaru je predložila uvrštavanje gasa i nuklearne energije u ekološki prihvatljive izvore energije čemu su se snažno usprotivila udruženja za zaštitu prirode zatraživši od Evropskog parlamenta i Saveta da taj akt odbace.

Evrozastupnici su u sredu ipak odbili predlog za ulaganje prigovora na uvrštenje delatnosti povezanih s nuklearnom energijom i gasom na popis za životnu sredinu održivih privrednih aktivnosti.

"Iako se Parlament protivio Komisijinom planu, sada ga je podržao..."

Evropski parlament je u saopštenju objavljenom u junu poručio da se zastupnici protive Komisijinom planu o uključivanju gasa i nuklearne energije u klimatski održive delatnosti, no uprkos tome sada je podržao Komisijin predlog, iako vrlo tesno: od 639 zastupnika koliko ih je glasalo, njih 278 glasalo je protiv, a njih 328 za Komisijin akt, dok su 33 zastupnika ostala suzdržana.

Za odbacivanje novih EU pravila za "zelene" investicije bilo je potrebno 353 zastupnika.

Uredba o taksonomiji deo je akcijskog plana Komisije za finansiranje održivog rasta, a Komisija je navela da joj je cilj povećati zelena ulaganja i sprečiti manipulativni zeleni marketing. 

"Iako se Parlament protivio Komisijinom planu, sada ga je podržao jer se situacija s energentima menja iz dana u dan, videli ste cene, celu ovu situaciju, sve je to silno uticalo na današnje glasanje", rekao je za Hinu hrvatski evrozastupnik Valter Flego iz kluba liberala Renew.

Što se tiče upozorenja udruga za zaštitu životne sredine i naučnika, Flego je istakao da bi ovo trebalo biti samo prilazno razdoblje te da je kompromis bio potreban radi sigurnosti snabdevanja energijom.

"Svesni smo da moramo i napore i novce ulagati u zelenu energiju, ali to je proces i taj se problem neće rešiti za par meseci. Moramo se pomiriti s prelaznim energentima i verujem da će to prelazno razdoblje biti što kraće", istakao je.

U februaru je organizacija za zaštitu životne okoline WWF (World Wide Fund for Nature) upozorila da je donošenjem ovoga akta Komisija radi finansijskih interesa "pokleknula pod pritiskom" Francuske i brojnih drugih zemalja, među kojima su Poljska, Mađarska, Švedska, Finska, Holandija, Slovenija, Grčka, pa i Hrvatska, koje se zalažu za označavanje gasa ili nuklearne energije (ili i jednog i drugog) ekološki prihvatljivim.

Tržište zelenih obveznica do sada ih je isključivalo.

"Komisija službeno klasificira fosilni plin i nuklearnu energiju kao ekološki održive uprkos tome što fosilni plin generiše ogromne emisije, a nuklearna energija stvara visokoradioaktivni otpad s kojim se još uvek ne znamo nositi", poručili su tada iz WWF-a.

U razgovoru za Hinu direktorka WWF Adrije Nataša Kalauz rekla je tada da je lobiranje žestoko te da je reč o "političkoj igri čiji je cilj zadovoljiti kratkoročne i vrlo partikularne interese pojedinih industrija".

Evropska komisija je odlukom da prirodni gas i nuklearnu energiju pod određenim uslovima klasificira kao ekološki prihvatljive takođe otvorila veće mogućnosti za velike privatne investicije u "zelene" projekte jer će projekti koji zadovoljavaju kriterije taksonomije imati povoljnije uslove finansiranja.

Tržište zelenih obveznica do sada je isključivalo gas i nuklearnu energiju.

Osim udruženja za zaštitu prirodne sredine, predlogu da se gas i nuklearke uvrste u "zelene" izvore usprotivili su se i naučni savetnici Evropske komisije, prema rečima direktorke WWF Adrije.

Nakon prvih protesta organizacija za odbranu životne sredine u utorak, nekoliko desetina aktivista protestovalo je u sredu ujutro pred Evropskim parlamentom u Strazburu.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading