novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock

Dok su pre pandemije stanove na dan isključivo iznajmljivali strani turisti, u protekle dve godine tržište je u životu držalo uglavnom domaće stanovništvo, uglavnom mladi koji su počeli da u iznajmljenim prostorima organizuju proslave, žurke itd. U poslednjih par meseci tržište se ponovo popelo na nivo aktivnosti kao i pre pandemije.

Što se cena tiče, one su nešto više nego ranije, što je i razumljivo ako uzmemo u obzir šire trendove, kako makroekonomske, tako i one vezane za tržište nekretnina. Naravno i u poslu iznajmljivanja stanova na dan postoji Cene iznajmljivanja stanova u Beogradu se kreću od 20-ak evra za male stanove i garsonjere površine do 40 kvadrata, pa sve do 150 i više evra za luksuzne nekretnine.

Iznajmljuju stanove da bih iznajmljivali na dan

Ove godine pojavio se novi trend na ovom tržištu. Naime, dobar deo stanova oglašenih na sajtovima za iznjamljivanje stanova na dan su zapravo iznajmljeni stanovi, koje novi "stanari" dodatno preurede i oglašavaju na dalje izdavanje i uspevaju da zarade i duplo.

Ako uzmemo prosečnu cenu izdavanja stana od 50 kvadrata (oko 250-300 evra mesečno) i uporedimo sa prosečnom cenom iznajmljivanja takvog stana u centru Beograda (oko 40 evra), novac se praktično za mesec dana utrostruči.

Luksuzni stanovi

Takođe, primetno je da je oglašeno sve više luksuznih stanova koji se izdaju na dan i koji koštaju od 100 evra pa na više. Naime, bilo da se radi o već iznajmljenom stanu ili stanu u vlasništvu onog koji ga izdaje na dan, vrlo često se u njih ulažu pozamašne svote novca kako bi se ti stanovi redizajnirali.

U proseku se ulaže od 5.000 do 10.000 evra u renoviranje i redizajn stana, opremanje modernim nameštajem, savremenim pametnim uređajima i sl. i posledično se dižu cene njihovog zakupa.

Ovim stanovima se cilja na platežno sposobnije turiste, koji za ceh luksuznog smeštaja ne haju.

- U stanove ulažu i više od 10.000 evra, komplet ga opreme skupim nameštajem i tehnikom i oglašavaju stanove na stranim sajtovima za iznjamljivanje kako bi "uhvatili" strane turiste, ili poslovne ljude koji ne žele da odsedaju u nekom od hotela, priča sagovornik "Blica".

Cene

Pregledom aktuelnih ponuda na oglasnim portalima na interentu, cene iznajmljivanja stana na dan u Beogradu se kreću od 25 do 150 i više evra po noći.

Jedan u neposrednoj blizini Skadarlije površine 45 kvadrata, u potkrovlju zgrade, koji je luksuzno opremljen i izdaje se po ceni od 70 evra za noć.

Ako se pomerimo od strogog centra grada, cene padaju. Na Novom Beogradu, u Bulevaru Zorana Đinđića, na dan se izdaje garsonjera površine 30 kvadrata po ceni od 35 evra za noć.

Ono što je zanimljivo, da što je lokacija dalja od centra grada, to se stanovi kućice i splavovi koji se izdaju na dan sve skuplji, tj. veća je verovatnoća da se radi o pomenutim luksuznim nekretniama.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading