NULTA TOLERANCIJA Nedimović: Bez GMO, organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju
Foto: Tanjug

On je ocenio da je organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju.

Naveo je da je Ministarstvo nedavno uprostilo procedure za konverziju iz konvencionalne u organsku proizvodnju.


Kako je naveo za dve godine izvoz organske hrane iz Srbije povećan je za 93 posto i sada izvozimo u vrednosti od 65 miliona dolara.

Najveće izvozno tržište je Nemačka sa 31 posto, a slede SAD sa 13,1 posto.

Ministar je kazao da je obezbeđeno đubrivo za predstojeću setvu, da će u naredne tri nedelje biti dodatnih količina, kao i da će Srbija ukupno imati 400.000 tona veštačkog đubriva.

Podsetio je kako se do pre dva meseca pričalo i da đubriva neće biti, a sada je situacija drugačija.- Đubrivo smo nabavili iz zemalja bliskog istoka, Libije, Uzbekistana, Azerbejdžana... - otkriva Nedimović.

Osim povoljne nabavke đubriva, Srbija je donela još dve mere za podsticaj poljoprivrede.

NULTA TOLERANCIJA Nedimović: Bez GMO, organska proizvodnja prostor razvoja za Srbiju

Alo!/Aleksandar Đorđević

 

 

Prva mera se odnosi na beskamatne kredite kod poslovnih banaka za poljoprivrednike, sa rokom otplate do tri godine i mogućim grejs periodom do godinu dana, dok je druga ukidanje carina od 10 odsto za nabavku đubriva sa tržišta trećih zemalja.

- Na primer, poljoprivrednik iz Kuzmina hoće da kupi đubrivo. On ode u poslovnu banku, a mi smo inače u saradnji sa 10 banaka... Podižete kredit, a država plaća kamatu, a on ostatak razdužuje posle žetve. To je 70 do 80 evra jeftinije đubrivo. To znači da država na indirektan način daje subvenciju - priča Nedimović.

Pored toga, najavljena je i vanredna kontrola uvezenog đubriva i njegovog kvaliteta, kako se u ovoj situaciji ne bi došlo do bilo kakve vrste zloupotreba i nanošenja štete poljoprivrednicima.

- Ukinute su i carine. Pomažemo finansijski i poljoprivrednici ne treba da brinu u martu i aprilu - rekao je Nedimović.

SRPSKA HRANA JE ZDRAVA

Govoreći o organskoj hrani, Nedimović objašnjava da je u Srbiji hrana zdrava, a dokaz je veliki izvoz za strana tržišta.

- 93 procenta je skočio izvoz srpske zdrave hrane u svet u zadnje dve godine. Mi smo pre 8 godina, izvozili u vrednosti 3,5 miliona dolara, a sada preko 65 milona - kaže Nedimović.

On je otkrio da se najviše izvozi u Nemačku i SAD.

- Nemačka 31 odsto, a 13,1 procenat ide u SAD. To su društva koja vole zdravu hranu. Nama je cilj da još više izvozimo - objašnjava Nedimović.

SRPSKA SOJA NIJE GMO

- I kada je u pitanju soja, srpska je najzdravija, nije GMO. Kupuju kod nas jer nije GMO. Mi dosta i za farmaceutske industrije izvozimo. Mađarske kolege traže od nas pelcer kako da se vrate na pređašnju proizvodnju, da ne budu više GMO - objašnjava i dodaje da su i Kinezi zatražili pomoć od Srbije, povodom jedne bolesti sa kojom se Srbija izborila pre 10 godina.

DANAŠNJA POSETA MINISTARA ALBANIJE I SEVERNE MAKEDONIJE SRBIJI

Kako Nedimović kaže, danas će Srbija pokazati kako više roba ne stoji na granicama, već se sve brzo rešava, i to bez ikakvih problema stiže od tačke a do tačke b.

- Imali smo 600 pošiljki u prvih 26 dana januara. Mi više ne pričamo o "Open Balkan", već ga realizujemo - zaključio je ministar.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading