Blok B2 u TENT-u u Obrenovcu popravljen i vraćen na mrežu
fejsbuk/Goran Vesić

Reč je o bloku B2 koji je u ponedeljak imao havariju usled oštećenja mlinskog kola.

U EPS-u ističu da se intenzivno radi i na vraćanju na mrežu bloka B1 u TENT-u.

Blok B1 od nedelje nije u sistemu zbog požara koji je izbio na gorioniku mazutnog sistema.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je juče da je sada najvažnije da je elektroenergetski sistem stabilan i da nemamo nikakve restrikcije.

"Mnoge države imaju restrikcije ili ih najavljuju. Mi se i dalje borimo i verujem da ćemo uspeti da ovu zimu izguramo bez ikakvog obustavljanja u snabdevanju bilo električnom energijom ili gasom", istekla je premijerka.

Odgovorajući na pitanja novinara u Beogradu, ona je rekla da se još ne zna koliko će državu da košta problem u TENT-u i da ćemo to videti na kraju zime. Biće, kako je ocenila, mnogo manje nego 2012. godine, kada smo imali restrikcije struje za privredu i kada nas je dan koštao stotine miliona evra.

Podsetimo, premijerka Ana Brnabić je rekla da će biti raspisan konkurs za direktora EPS-a i da će Vlada izabrati najboljeg kandidata. Mihajlovićeva je navela da se određene količine struje uvoze i da ih EPS kupuje na evropskom tržištu po cenama na berzi, koje variraju svakog dana.

"Bile su, na primer 220 evra po megavat-času, pa su išle do 400, a sada su opet ispod 200 evra, a 1. marta ta cena je iznosila 50 evra po megavatu. Država nabavlja i velike količine mazuta", kazala je ministarka.

Ona je rekla da je funkcionisanje EPS-a pitanje energetske, ali i nacionalne bezbednosti i da eventualnim propustima i zašto je došlo do kolapsa treba da se bave nadležne institucije. EPS je deo kritične infrastrukture, a ako nam je to ugroženo, kako ističe, onda je ugrožena nacionalna bezbednost.

EPS je juče saopštio da je hidroelektrana "Zvornik" sa 579,29 miliona kilovat-sati postigla apsolutni rekord u godišnjoj proizvodnji električne energije u 66 godina dugoj istoriji. Prema trenutnim podacima, godišnji plan proizvodnje u ovoj godini biće premašen za oko 62 odsto.

Blokiranje "Severnog toka 2" gasi Nemačku

Evropu trese energetska kriza, cene struje i gasa vrtoglavo rastu, a stručnjaci prognoziraju moguće restrikcije. Zbog geopolitičkih pritisaka, sertifikacija "Severnog toka 2" se odlaže, što dodatno komplikuje situaciju na Starom kontinentu.

Nemački dnevni list "Handelsblat" ocenjuje da bi u slučaju blokiranja ovog gasovda, ta zemlja mogla da se suoči sa prekidima u snabdevanju električnom energijom zbog nedovoljnih isporuka plavog goriva iz Rusije. Cene gasa i struje u Nemačkoj su tokom ove godine porasle između 18,4 i 46,6 odsto, a očekuje se da će još poskupljivati i naredne. Prema federalnoj agenciji za mreže, 38 dobavljača energije u toj zemlji prestalo je sa radom, kao rezultat neviđenog skoka cene struje na evropskom tržištu.

U Austriji su energenti u novembru bili za više od jedne četvrtine skuplji nego lane, a brojni operateri su najavili povećanje cena za naredne mesece.

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading