SRBIJA ĆE PROIZVODITII DELOVE ZA AUDI, PORŠE I BMW Otvorena fabrika kompanije Motherson u prisustvu premijerke
Foto: Youtube/Printscreen

Investicija je vredna 38 miliona evra, a u fabrici će raditi najmanje 455 radnika do kraja 2025. godine.

Indijska grupacija “Motherson” osnovana je 1975. godine i jedna je od 21 najvećih i najbrže rastućih proizvođača automobila u svetu.


U svom sastavu ima veliki broj kompanija, globalni je snabdevač koji pruža kompletna sistemska rešenja za automobilsku industriju, od dizajna, simulacije i prototipiranja do alata, oblikovanja, farbanja i završne montaže visoko integrisanih modula.

Printcreen Instagram

 

Takođe proizvodi rashladne sisteme, obrađene i sinterovane metalne delove, delove elastomera, alate za rezanje, metale za tanki film i alat za brizgiranje i pruža sveobuhvatne usluge IT i dizajnerskog inženjerninga za različite segmente industrije.


Kompanija je prisutna na 270 lokacija, u 41 zemlji sveta, ukupno zapošljava 135.000 radnika i ima 24 razvojna centra.

Motherson je prisutan u Srbiji od 2017. godine, kada su potvrdili preuzimanje PKC Group koja realizuje dva projekta u Smederevu.

Prvi projekat je iz 2014. godine i odnosi se na uspostavlajnje postrojenja za proizvodnju kablovskih sistema, u koju je uloženo osam miliona evra uz otvaranje 1.500 radnih mesta, a drugi projekat je iz 2019. i odnosi se na proširenje postojećih objekata i nabavku nove opreme, ukupno ulaganje u drugi projekat je 20 miliona evra, uz otvaranje 1.200 radnih mesta.

Kada je reč o Ćupriji, SMP Automotive, koja je u grupaciji Motherson-a, izgradila je i opremila pogon za proizvodnju proizvoda za enterijer za premijum brendove automobile.

Kamen temeljac za ovu fabriku položen je u avgustu 2020, a u fabrici će se proizvoditi delovi za enterijer automobilskih marki najvišeg kvaliteta kao što su Porše, Audi, BMW…

Trenutno je u ovoj firmi zaposleno oko 160 radnika na neodređeno vreme.

Otvaranju fabrike u Ćupriji prisustvovala je i ministarka privrede Anđelka Atanasković.

BONUS VIDEO

 

Komentari (0)

Loading