JEDNOJ GRUPI RADNIKA POVIŠICE I DO 10 ODSTO Premijerka Brnabić izašla sa detaljim planom za plate, postoje izuzeci
Foto: Shutterstock

Zaposleni koji imaju zarade ispod minimalne, a takvih je u sva četiri železnička društva trenutno oko 40 odsto, od 2022. godine dobiće povećanje plata za 9,8 odsto.

Na sastanku sa premijerkom Anom Brnabić koji je održan u Palati „Srbija”, predstavnicima štrajkačkog odbora železničara i reprezentativnim sindikatima je saopšteno i da će od države dobiti dodatnih 650 miliona dinara za povećanja plata na ukupnu masu zarada u železničkim društvima, uz korekciju koeficijenta.

Pojedini sindikati su se izjasnili da prihvataju povećanje, otkriva Zoran Dašić, predsednik sindikata „Srbija kargo”, ali očekuju i nastavak pregovora sa poslovodstvom i resornim ministarstvom oko metodologije, koeficijenata, raspodele sredstava zaposlenima u sva četiri železnička društva.

JEDNOJ GRUPI RADNIKA POVIŠICE I DO 10 ODSTO Premijerka Brnabić izašla sa detaljim planom za plate, postoje izuzeci

Foto: Shutterstock

 

– Radna grupa tek treba da utvrdi kako da raspodeli taj novac i kome najpre treba da ga da.  Mora da odluči ko je tu najugroženiji, da li su to otpravnici vozova, vozovođe, radnici za telekomande, manevristi... To je veliki i zahtevan posao – podseća Zoran Dašić, predsednik sindikata „Srbija kargo”, dodajući da je štrajkački odbor svojim radom doprineo povećanju zarada.

– Nismo sasvim zadovoljni, jer to nije previše novca. Ipak, u ovim uslovima gde nismo potpisali ni kolektivni ugovor, a izvukli smo nešto, svakako je to bolje, nego da smo počeli štrajk glađu – dodaje on.

Predstavnici sindikati podsećaju da gotovo polovina od oko 10.500 radnika u „Srbija kargu”, „Srbija vozu”, „Infrastrukturi železnica Srbije” i „AD železnici Srbije”, društvima koja su nekada činila JP „Železnice Srbije”, zarađuje ispod iznosa minimalne zarade (trenutno 32.126 dinara) svakog meseca i tako već godinama, što je suprotno zakonu. Ove godine zaposleni su dobili povećanje plata od pet odsto, ali to je, kako podseća Dašić, ništa u odnosu na sve probleme. Jer, recimo, zarade u preduzeću „Srbija kargo” nisu podizane od 2015. godine, dok su u ostalim državnim preduzećima uvećavane više puta”, napominje Dašić.

JEDNOJ GRUPI RADNIKA POVIŠICE I DO 10 ODSTO Premijerka Brnabić izašla sa detaljim planom za plate, postoje izuzeci

Infrastruktura železnica Srbije

 

Premijerki i resornom ministru građevinarstva nedavno su se obratili i predstavnici sindikata železničara „Infrastruktura železnice Srbije”, podsećajući ih da minimalna cena rada raste brže u odnosu na povećanje plata u železničkom sektoru.

– U potpunosti je poremećeno vrednovanje rada i zarade kod pojedinih zanimanja, ako se ima u vidu da zaposleni u srednjoj stručnoj spremi (do koeficijenta radnog mesta 2,4) primenom kolektivnog ugovora ne mogu da ostvare platu u visini minimalne, pa im se doplaćuje do te zarade i na taj način primaju istu kao i zaposleni sa prvim stepenom stručne spreme. To je nedopustivo i u suprotnosti sa Zakonom o radu – naveo je Jasminko Pijetlović, predsednik ovog sindikata.

Prvi sastanak železničara sa premijerkom, na temu rešavanja mnoštva problema koji su u vezi sa socijalno-ekonomskim položajem zaposlenih u železničkom sektoru, održan je pre dve sedmice, i to posle najave zaposlenih da će u drugoj polovini oktobra započeti štrajk glađu ispred Vlade Srbije.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading