CENU KVADRATA MOŽETE SPUSTITI I DO 500 EVRA Cake koje morate znati prilikom kupovine stana!
Foto: Shutterstock

Goran Rodić iz Građevinske komore Srbije objasnio je kako je uspevao da spusti cene stanova, dok je Nikola Đogatović, konsultant za nekretnine, upozorio na pitanja koja kupci ne postave, a koja ih kasnije skupo koštaju.

- Ponuda i potražnja diktira cenu, kod nas je uvek cena po tri parametra - lokacija, lokacija i lokacija. Investitor kaže meni je 3.000 evra kvadrat, a vi kao kupac se pogađate. Na vrlo ekskluzivnim lokacijama u izgradnji, u prefinansiranju, više puta sam sa prodavcem pregovarao, rekao je Rodić.

- Prvo proverite uredne dozvole investitora, skinemo na 2.800, a onda smo skinuli još 500 evra. Bila je u pitanju lokacija u samom centru grada. To je investitor koji živi od prefinansiranja, njemu treba novac i pristaće na nižu cenu, kazao je on, a potom objasnio šta sve kupac mora da pregleda da bi se uverio da nije prevaren. Ukoliko nešto nije po standardu, imate pravo da tražite nižu cenu.

- Kada pregledate stan, pogledajte kvalitet i standarde kakve ste platili, kakvi stoje u opisu i projektu. Ako nije tako, sa investitorom se dogovarate o umanjivanju cene. Pasoš energetske efikasnosti mora da vam uštedi velike pare, ako vidite da to nije po propisima, normalno da ćete tražiti nižu cenu, vaši troškovi će biti veći. Instalacije isto proverite, keramika, ljudi kažu kupio sam stan sa španskom keramikom, kad ono otpada glazura posle par meseci, rekao je on.

Složio se i konsultant za nekretnine Nikola Đogatović.

- Kako vi da znate kada vidite keramiku da li je ona italijanska, španska, ili domaća? To jedino kada okrenete pločicu naopačke. Ne možete to znati na prvi pogled", rekao je on.

I Rodić je to potvrdio i otkrio caku za proveru keramike.

- Okrenete pločicu pa na nju kapnete mastilo. Ako upije, bacajte! Ako ostane na površini, to je dobro ispečena i kvalitetna keramika, rekao je on. Ali, ako ne dobijemo pločicu u ruke pre stavljanja na zid, već je "zateknemo" na zidu, tu ne možemo ništa.

Đogatović je upozorio na pitanja koja kupci ne postave - pogledaju otprilike projekat, budu zadovoljni nekim opštim rečima i izrazima, i ne znaju da su na gubitku.

- Svakako skrećemo pažnju ali je problem kada vi u pretprodaji kupujete stan, nemate detaljnu specifikaciju. A kupci je ni ne traže! Samo piše - parket prve klase, pločice španske, vi ste već dali pare a imate jedan šturi opis onoga što dobijate. Investitor uzme pare i sagradi, pa je pitanje da li ima više projekata i voli da ga kupci prate iz projekta u projekat. Uvek je najbolja preporuka, treba se dobro raspitati o investitoru, da znate kome dajete pare, rekao je Đogatović.

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading