ZAKON STUPIO NA SNAGU Firme imaju pravo na olakšice, ko se ogluši o pravila može da plati kaznu do 500.000 dinara
Alo/ Ilustracija

To će im biti omogućeno Zakonom o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i očuvanju ćiriličkog pisma, koji je 15. septembra, na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, po hitnom postupku usvojila Skupština Srbije.

Ovaj zakon, kojim se uređuje upotreba srpskog jezika u javnom životu i mere za zaštitu i očuvanje ćiriličkog pisma kao matičnog pisma, danas stupa na snagu, a njegova primena počinje nakon šest meseci, tačnije 24. marta naredne godine.

Zakon nije precizirao koje i kolike olakšice očekuju privrednike, ali je predviđeno da se one mogu uvoditi isključivo poreskim zakonima.

Kako je navedeno u članu 5 ovog zakona "uvođenje poreskih i drugih administrativnih olakšica za privredne i druge subjekte koji u svom poslovanju, odnosno u obavljanju svoje delatnosti odluče da koriste ćiriličko pismo, što uključuje i korišćenje ćiriličkog pisma u elektronskim medijima i prilikom izdavanja štampanih javnih glasila, biće omogućeno republičkim, pokrajinskim i poreskim propisima lokalnih samouprava, u skladu sa posebnim zakonima".

Za koga je obavezan

Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i očuvanju ćiriličkog pisma je obavezujući za sve državne organe, ustanove, institucije, javna preduzeća, agencije i ostale koji se većinski finansiraju sredstvima iz budžeta

To u praksi znači da svako može individualno doneti čime će stimulisati primenu zakona, preciznije opštine mogu da smanje komunalnu taksu za isticanje firme ako se naziv istakne na ćirilici, dok na nivou države može da dođe do smanjenja poreza i doprinosa.

Kazne od 15.000 do 500.000 dinara

Nadzor nad sprovođenjem odredaba ovog zakona vrši Ministarstvo kulture i informisanja, a za prekršaj su predviđene novčane kazne od 15.000 do 500.000 dinara za pravna lica.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading