Za posao vam traže da budete mladi, ali i iskusni: Bogdan iz Arilja pokazuje da je i to moguće, ovako je zaradio svoju prvu platu (FOTO)
Rina

Većina njih dobila je i stalno zaposlenje u kompanijama u kojima se program sprovodio, a jedan od njih je i Bogdan Radović iz Arilja.

Za posao vam traže da budete mladi, ali i iskusni: Bogdan iz Arilja pokazuje da je i to moguće, ovako je zaradio svoju prvu platu (FOTO)

Rina

 

- Iz mog iskustva mogu reći da je ovo najlakši način da mladi ljudi dođu do zaposlenja. Prijava na program je veoma jednostavna, sve se vrši elektronski. Mladim osobama na ovaj način pružena je šansa da steknu iskustvo, postanu konkuretni i dobiju posao. To je osnova za sve dalje u životu i jedna od najvažnijih stvari. Poslodavci su dobri i većina polaznika programa na kraju izrazi želju da ostane u istoj kompaniji - rekao je Bogdan za RINU koji je posao dobio u jednoj porodičnoj tekstilnoj kompaniji u Arilju.

U drugom ciklusu očekujemo da se prijavi 10.000 mladih

Nakon završenog prvog, otvoren je konkurs za drugi ciklus programa Moja prva plata, za koji se očekuje da će biti još masovniji i okupiti oko 10.000 mladih. Za tu namenu iz državnog budzeta izdvojeno 2,2 milijarde dinara.

- Biće povećane naknade zaposlenima, kao dodatni podstrek za dalje. Cilj nam je da pomognemo mladima, u njihovoj izgradnji i razvoju kroz karijeru. Ovaj program im to omogućava. Sada će oni moći poslodavcima osim mladosti, želja za radom i stečenih znanja da ponude i iskustvo u struci. U prvom ciklusu dostigli smo brojku od preko 8.000 mladih u 5.000 kompanija. Sudeći po velikom interesovanju te brojke će sada biti premašene. U početku su i mladi i kompanije bili skeptični, ali uspešno realizovan prvi ciklus to je demantovao - rekla je premijerka Srbije Ana Brnabić.

Poziv za kompanije da se prijave otvoren je od 20. avgusta i trajaće do 20. septembra, nakon toga u oktobru će konkurs biti otvoren za korisnike. Do kraja godine očekuje se potpisivanje ugovora.

- U prethodnoj godini koja je bila veoma teška, uspeli smo da u Srbiji povećamo zaposlenost. To nam godvori da smo na dobrom putu i da je program izuzetno koristan. Oko 800 mladih dobilo je svoja prva zaposlenja, želimo da mladi ovde zarađuju svoje plate i da ne žele ići u inostranstvo. Na ovaj način jačamo i domaće, porodične kompanije koje su okosnica privrednog razvoja - naglasila je Brnabić.

Tokom prethodne godine kroz program Moja prva plata posao u Zlatiborskom okrugu dobilo je 322 osobe.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading