GEOKS ZATVOREN, ALI RADNICI NISU NA ULICI Važna poruka za radnike
Shutterstock

Agencija za privredne registre (APR) objavila je na svom sajtu odluku italijanske kompanije Geox o pokretanju likvidacije svog preduzeća Tećnic development doo preko koga je u Vranju proizvodila obuću.

U dokumentu je navedeno da je odluka o likvidaciji doneta 2. avgusta ove godine, dok je APR rešenje o pokretanju likvidacionog postupka doneo 5. avgusta.

Poveriocima je dat rok od 30 dana da prijave svoja potraživanja, a dužnicima je dat rok od 90 dana da izmire sve obaveze prema Tećnic developmentu, ili će u suprotnom nastupiti zastarelost.

Za likvidacionog upravnika je odredjen Miloš Stošić, dodaje se u saopštenju.

Plata za radnike koji ne dobiju odmah posao

Geoks je zapošljavao oko 1.200 radnika. Kako je obećano iz Nemanjine 11, bivši radnici Geoksa, koji ne dobiju posao u nekoj drugoj firmi treba da računaju na jednu platu od države.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će država bivšim radnicima Geoska u Vranju, koji ne budu odmah dobili drugi posao u Teklasu, koji će u tom gradu otvoriti novi pogon, dati na poklon jednu prosečnu platu u Vranju koja je viša nego prosečna plata koja je bila u Geoksu.

Predsednik Srbije je takođe obećao da će u Vranju u novom pogonu firme Telaks biti zaposleno za početak 250 ljudi, a do marta 600 radnika.

"Sada je trka sa vremenom i zato smo spremni da za njih izdvojimo jednu prosečnu platu u Vranju, koja je viša nego prosečna u Geoksu, da im država na taj način dodatno pomogne kako bi ljudi mogli da premoste ovaj period od nekoiko nedelja ili meseci", rekao je Vučić.

Kaže da država može da izdvoji novac, da je to direktno davanje ili poklon, pre nego što nađe rešenje i za te ljude. "Dovodimo i druge kompanije, da te ljude odmah zaposlimo", dodao je predsednik.

Kazao je da je prosečna plata u Geoksu bila 34.000 dinara, dok je u Teklasu u Vladičinom Hanu 62.000 dinara. To će biti velika promena za ljude koji će dobiti posao u Teklasu, rekao je Vučić.

Kaže da Teklas u Vladičinom Hanu trenutno zapošljava 1.030 radnika i da će u Vladičinom Hanu i Vranju zapošljavati ukupno 2.500 ljudi.

 

 

 

 

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (1)

Loading
Čiča

07.08.2021 20:47

Radnici nisu na ulici? Pa naravno, otišli su kućama!