SEZONSKI POSAO U SRBIJI Zarada i do 3.600 dinara dnevno
Foto: Shutterstock

 

Za razliku od prethodnih godina, nema čekanja na isplatu zarade, jer je potražnja za nadničarima velika, a poslodavci nastoje da ih zadrže tako što ih plaćuju dnevno ili sedmično.

Ekipa koju predvodi Miodrag Bošković bere višnje na plantaži u Bačkoj Palanci za 240 dinara po gajbi sa 12 kilograma plodova.

- Za osam sati rada, većina sezonaca nabere 10-11 gajbi, a ima i onih koji napune 15 gajbi i zarade dnevno 3.600 dinara - navodi Bošković.

On pominje da su ranijih sezona u voćnjaku u Novoj Crvenki nadničari sa juga Srbije brali na dan, za 10 sati rada, čak 40-50 gajbi višanja. Sada tih udarnika u Novoj Crvenki nema, jer su ih zamenile mašine, tzv. tresači višanja, koji plodove skidaju snažnim drmanjem stabala.

Sezonci u ovom voćnjaku sakupljaju otresene višnje sa prostirke u gajbe, a potom ih utovaraju na prikolice za transport. Njihova satnica je 250 dinara.

Zarade sezonaca

Bošković kaže da uvođenje tresača u berbu svedoči o nestašici sezonaca, jer jedna takva mašina, koja je zastupljena i u voćnjaku u Bačkoj Palanci, zameni do 200 radnika.

U voćnjacima u Liparu kod Kule i između Feketića i Vrbasa nema tresača, jer se ne skidaju plodovi namenjeni za industrijsku preradu, nego konzumni, koji se pažljivo beru sa peteljkom.

- U Liparu beremo višnje, a kod Feketića trešnje za dnevnicu od 2.200 dinara. Gazde su zadovoljne ako jedan radnik za osam sati nabere osam gajbi, ali obično bude više - kaže grupovođa Jagoda Ačanski.

Nekoliko stotina sezonaca angažovano je na plantaži borovnica arapske kompanije u Zobnatici kod Bačke Topole, gde za normu od 10 nabranih gajbi od po tri kilograma zarađuju dnevno 2.500 dinara.

MAROKANCI RADE ZA TROJICU

Rukovodstvo arapske kompanije nameravalo je da u berbu u Zobnatici dovede Marokance, za koje kažu da dnevno uberu više od 100 kilograma borovnica (tri-četiri puta više od norme), ali je njihov dolazak sprečila korona.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading