Mali: Dijalog sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje
MFIN

 

Mali je govorio na temu „Iz ugla Vlade Srbije: Saradnja za bolje uslove poslovanja“ i istakao da je stalna komunikacija sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje.

Objasnio je da je za privredu od nemerljivog značaja novi Zakon o fiskalizaciji, ali i Zakon o elektronskim fakturama koji će početi sa primenom od 1. januara 2022. godine.

„Zahtev privrednika i NALED-a kada sam postao ministar finansija bio je da se ubrza povrat PDV-a. Kroz elektronske fakture obezbedićemo da se to dešava u danu, što će umnogome doprineti transparentnosti i konkurentnosti naše ekonomije“, rekao je Mali.

Mali: Dijalog sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje

MFIN

 

 

Naveo je i da je Srbija posvećena nastavku strukturnih reformi, i podsetio da je Međunarodni monetarni fond (MMF) prošlog petka potvrdio novi savetodavni aranžman sa Srbijom, što dodatno doprinosi kredibilitetu naše zemlje.

„Ako pogledate prioritete, pre svega planiran je nastavak restrukturiranja javnih preduzeća, zelena agenda, nastavak reforme Poreske uprave, povećanje konkurentnosti naše privrede kroz umanjenje poreskih nameta...“, rekao je on.

Mali: Dijalog sa privredom pravi način za napredak i razvoj zemlje

MFIN

 

 

Naveo je da će novi poreski podsticaji za mlade, koje je inicirao predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić, doprineti smanjenju nezaposlenosti.

„Prošle godine stopa nezaposlenosti bila je devet odsto, a prethodne godine 10,4 procenata. Stopa nezaposlenosti iz godine u godinu ide dole. Takođe, stopa nezaposlenosti mladih pre sedam ili osam godina bila je 50 odsto, dok je sada oko 20 procenata. I dalje je visoka i zato idemo sa oslobađanjem godišnjeg poreza na dohodak za mlađe od 40 godina, kao i sa poreskim podsticajima u smislu oslobađanja plaćanja poreza i doprinosa za prvo zaposlenje u periodu od tri godine. Podsticaji se odnose i na one koji rade u oblasti istraživanja i razvoja, s obzirom da smo to identifikovali kao oblast koja podstiče i vodi rast naše ekonomije“, rekao je Mali, i dodao da se nastavlja sa reformama i podsticajima za zapošljavanje mladih, kako bi im bilo omogućeno da svoje snove ostvaruju u Srbiji.

Mali je objasnio da su velika iskušenja pred globalnom ekonomijom, i konstatovao da je od nemerljivog značaja saradnja sa NALED-om i privrednicima.

„Mi ćemo sa vama u NALED-u i sa privrednicima, raditi na tome da Srbija ide dalje, da se razvija, da rastu plate i penzije, da se grade novi kilometri auto-puteva, nove fabrike za prečišćavanje otpadnih voda, kilometri vodovodne i kanalizacione mreže, sve ono što će Srbiju pretvarati u lepše mesto za život“, rekao je Mali.

Ministar je naglasio da je poseban fokus na ekologiji, odnosno ispunjenju zelene agende.

„Po prvi put u Srbiji emitovaćemo zelene obveznice i izaći na međunarodno tržište kapitala, na Londonsku berzu. Tražićemo novac od investitora, ubediti ih u projekte koje imamo, kako bismo dodatno ubrzali razvoj te oblasti. Sada u budžetu imamo rekordne iznose za ekologiju, odnosno projekte koji su posvećeni zaštiti životne sredine“, naveo je Mali.

Istakao je da je Srbija uspela da se na pravi način izbori sa posledicama pandemije virusa korona i osigura čvrste temelje za dalji rast ekonomije.

„Kada je spas ekonomije u pitanju, mislim da smo na pravi način i u pravom trenutku izašli sa paketima pomoći od oko 8 milijardi evra, da bismo podržali naše građane i privredu. Zahvaljujući tome, Srbija je izbegla najcrnje scenarije, kojih je bilo u razvijenijim zemljama od naše. Prošle godine naš BDP je pao jedan odsto, što je bio jedan od najmanjih padova u Evropi. Sa druge strane, spasili smo proizvodne kapacitete, održali skoro punu zaposlenost, kao i makroekonomsku stabilnost, jer učešće javnog duga u BDP-u je manje od 60 odsto“, rekao je on.

Mali je rekao da je Srbija u 2021. godinu ušla pripremljeno, da je snažno nastavljeno sa vakcinacijom i podrškom građanima i privredi.

„U prvom kvartalu očekivali smo pad BDP-a od 1,3 odsto, a imali smo rast od 1,7 procenata. Industrijska proizvodnja u aprilu ove godine, u odnosu na isti mesec prošle godine bila je veća za 33,9 odsto, a u odnosu na prosek od prošle godine veća za 5,8 procenata. Javni dug je i dalje pod kontrolom i ostaće ispod nivoa od 60 odsto, koliko je propisano Mastrihtom“, naveo je on.

Napomenuo je da će stopa rasta Srbije ove godine biti iznad 6 odsto.

„Sa tom stopom rasta sigurno ćemo biti jedna od tri najbrže rastuće ekonomije, uprkos pandemiji virusa korona. Nije lako ostvariti taj rezultat. Kada govorimo o stopi rasta, to je sada najveći izazov za sve ekonomije sveta, za sve privrede, jer je važno pronaći izvore rasta uprkos pandemiji i stagnaciji ekonomija, iako su kamatne stope nikada niže“, objasnio je on i zaključio da je Srbija posvećena da kroz brzi ekonomski rast povećava plate, penzije, ali i kapitalna infrastrukturna ulaganja.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading