SRBIJA LEŽI NA 200 MILIJARDI EVRA! Najviše zlata otkriveno na mnogim lokalitetima širom zemlje, pogledajte spisak!
Shuterstoock

Iz ministarstva energetike nedavno su potvrđeni ovi navodi, procenjena vrednost rezervi mineralnih sirovina u Srbiji  je veća od 200 milijardi evra.

Pored brojnih stranih kompanija, za rudama u Srbiji traga i sama država koja od 2016. godine kontinuirano radi na istraživanjima metaličnih mineralnih sirovina.

Cilj tih istraživanja je povećanje ukupne potencijalnosti resursa metalogenetskih oblasti i ležišta Srbije po pitanju plemenitih, ali i drugih vrednih metala. Na osnovu dosadašnjih istraživanja otkriven je veliki broj do sada nezabeleženih pojava metaličnih mineralnih sirovina i nepoznatih mineralizacija zlata, platine, bakra i drugih dragocenih metala, navodi se u Pravilniku o utvrđivanju godišnjeg programa osnovnih geoloških istraživanja za 2021. godinu.

Tako je u okviru metalogenetskih istraživanja u ultramafitima Srbije, na području Takova 2016. godine nađeno značajno prisustvo platinske grupe elemenata, koji spadaju u plemenite metale.

- To ukazuje da i ostale terene Srbije koji su izgrađeni od stena ultramafita treba detaljnije istražiti u cilju otkrivanja do sada nepoznatih mineralizacija, u prvom redu metala iz platinske grupe elemenata - navodi se u dokumentu. 

U tom dokumentu se dodaje da, iako postoje svi optimalni geološko-petrološki uslovi za otkrivanje ležišta platinske grupe elemenata, ali i zlata i pratećih mineralnih sirovina u ultramafitima Srbije, nekih značajnijih istraživanja do sada nije bilo.

Kako se objašnjava, ultramafiti zahvataju relativno velike površine terena Srbije, a njihove matalogenetske karakteristika su do sada, većim delom bile izučavane na terenima južne Srbije, tačnije na prostoru Kosova i Metohije. Nakon 2016. godine, već sledeće godine vršeni su istražni radovi i u području Gokčanice (selo kod Kraljeva), u kojem su utvrđeni visoki sadržaji zlata, srebra, bakra, kao i olova i cinka.

Tokom 2018. godine vršeni su istražni radovi u ultramafitima i kontaktnim stenama područja Deli Jovana (planina kod Negotina), koji je poznat po ležištima žive, ali su sada utvrđeni lokaliteti sa prisustvom platinske grupe elemenata, zlata, srebra, olova, bakra, cinka, gvožđa, nikla i kobalta.

U 2019. godini, na terenima Fruške Gore, na području oko 130 km2, u ultramafitima su takođe registrovani povećani sadržaji platine, srebra i zlata. Prošle godine završena je prva faza istraživanja u ultramafitima na ovim područjima a ove započinje druga koja podrazumeva laboratorijska ispitivanja, na području Gokčanice i Deli Jovana, ali i Lipovac kod Aleksinca i Veluće. Završetak istraživanja se planira tokom 2025. godine.

Država od 2018. godine plemenite metale traži i na Goliji i Ozrenu. Rezultati tih istraživanja pokazali, stoji u istom dokumentu, da se radi o vrlo perspektivnim terenima u smislu iznalaženja najvrednijeg plemenitog metala. Na Goliji je te godine registrovano značajno povećanje zlata, a pretprošle godine, na širem prostoru Ozrena i Golije od oko 200 km2, ponovo su registrovani su visoki sadržaji zlata koji nisu zabeleženi u prethodnim istraživanjima.

Isto tako, tokom 2018. godine, istraživanja metaličnih mineralnih sirovina su pratila i pripremne građevinske radove u području izgradnje koridora 11, a naročito na izgradnji tunela Munjino brdo i Laz, i pokazala značajna nalazišta zlata i povišene sadržaje srebra na tim lokacijama. 

Na lokalitetu "Munjino brdo", iz jezgra bušotine dobijeni su sadržaji zlata od 5,74 ppm i srebra od 0,7 ppm. Stoga je prošle godine najveći obim istraživanja bio je usmeren na terene između Preljine i Požege na koridoru 11, na kojima se grade tuneli Laz i Munjino brdo, i tada su na ulazu u tunel Munjino brdo registrovani povišeni sadržaji hroma i srebra. 

Geološka istraživanja vršena su i prethodnih godina, pa su tako 2016. na području Takovo–Preljina, duž trase puta, između ostalog otkrivene interesantne mineralizacije žive, a već sledeće godine i zlata i bakra. Za 2021. godinu istraživanja su planira na deonici Preljina–Požega, ali i na putnom pravcu Ruma–Šabac–Loznica.

- Dobijeni rezultati bi mogli biti iskorišćeni kao osnovaza dalja, detaljna geološka istraživanja, koja bi mogla dovesti do ekonomske valorizacije kako novootkrivenih tako i poznatih pojava metaličnih mineralnih sirovina - zaključuje se u Pravilniku.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading