JELENA IZ RAJKOVCA KOD TOPOLE NIJE ČEKALA DA JOJ PADNE S NEBA: Sama razvila biznis, počela uz oca a sad ih prodaje na hiljade
Foto: RINA

Jedna od njih je i Jelena Mitrović iz sela Rajkovac kod Topole, koja se u ovaj biznis upustila 2007. godine, prvenstveno zbog proizvodnje rasada lubenica, a onda je posao raširila pa sada proizvodi rasad na veliko.

„Do pre nekih 14 godina smo išli po rasad u Lugavčinu jer smo se bavili uzgojem lubenica na otvorenom i prodavali smo plod. Međutim, da ne bi išli za rasad svake godine, ja sam polako uz svog oca počela da kalemim, prvo za sebe a posle i za prodaju. Tako smo počeli da proizvodimo rasad lubenica a onda je krenulo i ostalo. Trenutno imamo paradajz, kalemljene i nekalemljene lubenice, dinje, krastavce, papriku“, kaže za RINU Jelena.

JELENA IZ RAJKOVCA KOD TOPOLE NIJE ČEKALA DA JOJ PADNE S NEBA: Sama razvila biznis, počela uz oca a sad ih prodaje na hiljade

Foto: RINA

 

 

Proizvodnja rasada u plastenicima počinje početkom februara sejanjem semena koje ide na grejače, potom u tople leje. Sa kalemljenjem lubenice počinjem početkom marta, najpre se seje tikva koja je podloga za kalemljenje pa lubenica i onda se to posle kalemi. Brojne su prednosti kalemljene lubenice, ali posao nije nimalo lak.

„Pipav je to posao i uvek radim ja jer nije to baš tako jednostavno. Raseče se tikva, doda biljka lubenice, to se spoji štipaljkom. Koren od tikve ide duboko u zemlju i crpi vlagu zbog toga kalemljenoj lubenici odgovara suša više nego kišno vreme i bez problema podnosi visoke temperature, dok ne kalemljena lubenica ima plitak koren i bez navodnjavanja ne može da opstane“, objašnjava Jelena i dodaje da svake godine povećava proizvodnju kalemljenih lubenica jer se sve više kupaca odlučuje upravo za ovako proizvedene biljke.

JELENA IZ RAJKOVCA KOD TOPOLE NIJE ČEKALA DA JOJ PADNE S NEBA: Sama razvila biznis, počela uz oca a sad ih prodaje na hiljade

Foto: RINA

 

 

Jeleni u proizvodnji rasada pomažu porodica, suprug, dva sina i majka. Ističe, da bez njihove pomoći i podrške ne bi mogla sama pa zbog toga iz godine u godinu širi proizvodnju a ove sezone u planu je i uzgoj lubenica na otvorenom.

„Gajili smo ranije lubenice na otvorenom, pa smo kratko prekinuli međutim, ovog proleća počećemo ponovo. Zbog toga sam i povećala proizvodnju rasada ali i zbog velike potražnje kupaca. Ove godine sam 7.000 biljaka nakalemila, pored toga smo proizveli i 4.000 struka paradajza, paprike oko 12.000 i oko 1.000 struka dinje i isto toliko ne kalemljenih lubenica. Prodajem na pijaci u Topoli, četvrtkom i nedeljom i sve više kod kuće, jer imam svoje mušterije“, kaže ova vredna poljoprivrednica.

Kalemljena lubenica se kod Jelene može kupiti po ceni od 100 dinara struk, dok je nekalemljena 50 dinara. Cena rasada krastavaca je takođe 50 dinara, a isto toliko košta i paradajz, dok se paprika prodaje po ceni od 20 dinara.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading