Siniša Mali potpisao ugovor koji će promeniti život građana Srbije iz korena (VIDEO)
Printscreen

U pitanju je finansijski ugovor koji će biti potpisan sa potpredsednicom EIB-a Lilianom Pavlovom za projekat Gasni interkonektor Niš - Dimitrovgrad - Bugarska.

Potpisivanje se održalo u zgradi Vlade Srbije.

Mali: Otvaramo novu stranicu istorije

Ministar finansija Siniša Mali obratio se javnosti nakon potpisivanja sporazume.

- Ovo je izuzetno važan projekat za građane Srbije. Obezbediće ne samo sigurno snabdevanje gasom, već ćemo tako i diverzifikovati rute snabdevanja gasom. To je jedan od šest prioritetnih projekata koje je Evropska unija definisala kada je reč o energetskom povezivanju centralne i jugoistočne Evrope On ujedno treba da doprinese i rastu našeg BDP-a, rastu naše ekonomije - rekao je Mali i podsetio da je ovo projekat u okviru plana "Srbija 2025".

- Mi smo to obećanje dali građanima još krajem 2019. godine, dodatnih 14 milijardi evra koje ulažemo u osnovnu infrastrukturu, osim kanalizacija, osim fabrika za prečišćavanje otpadnih voda, osim gasovoda, pruga, auto-puteva - dakle, radimo na svemu što je važno za kvalitet života građana Srbije - istakao je Mali.

Sem toga, tu je, navodi Mali, pitanje ekologije.

- Kada govorimo o prirodnom gasu, uvek je to bolji izvor energije nego što su kotlarnice, mazut, kada je zaštita životne sredine u pitanju. Projekat ujedno treba da doprinese i rastu našeg BDP-a, rastu naše ekonomije - napomenuo je Mali.

Ministar kaže da je ukupna vrednost projekta 85,8 miliona evra, od čega se 25 miliona dobio preko EIB-a, 49,6 miliona predstavljaju bespovratna sredstva od strane Evropske unije, a ostatak finansira Vlada kroz budžet.

- Kapacitet gasovoda je 1,8 milijardi kubin metara gasa. Danas otvaramo novu stranicu istorije - zaključio je ministar.

Pavlova: Obostrani interes

Potpredsednica EIB-a Liliana Pavlova pozdravila je prisutne i kazala da je veliko zadovoljstvo susresti se sa njima danas.

"Ovaj ugovor finansiramo putem kreditne linije, to je podrška izgradnji gasne interkonekcije. U pitanju je projekat od obostranog interesa", izjavila je.

Pavlova se zahvalila svima koji su radili na pomenutom projektu i najavila nove.

"Namenjen je finansiranju malih i srednjih preduzeća i biće vredan oko 200 miliona evra. Trebalo bi da se potpiše za nekoliko sedmica", rekla je.

Takođe su, kaže, u razgovorima sa srpskim vlastima radi podrške na polju modernizacije Koridora 10.

Gasna interkonekcija

Podsetimo, kako je ranije najavljeno, gasna interkonekcija između Srbije i Bugarske biće spremna za operativan rad sredinom 2023. godine.

To će omogućiti da nam plavi energent stiže i iz drugih pravaca, čime unapređujemo sigurnost snabdevanja.

Gasovod je dug 170 kilometara, od čega je na teritoriji Srbije, od Niša do Dimitrovgrada, skoro 109 kilometara. Bugarska deonica ide do Sofije. Za deo trase u našoj zemlji uskoro će biti raspisan tender za izgradnju, a radovi počinju u ovoj godini. Ta interkonekcija će prva biti završena, a u planu je povezivanje sa svim susednim gasovodnim sistemima, što bi nam obezbedilo lidersku poziciju na regionalnom tržištu i veći prihod od tranzitnih taksa.

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Komentari (0)

Loading