novac
Foto: Shutterstock/Foto: Shutterstock/Maja Marjanovic

Iako je posao plaćen i do 10.000 dinara po danu, vinogradari kažu da ima dosta priučenih radnika, što je problem, jer loša rezidba može da uništi berbu i u narednim godinama

Dnevnica za berače 4.500, a za poslove rezidbe do 10.000 dinara

Sezonski berači grožđa u Srbiji dnevno mogu da zarade oko 4.500 dinara, za posao od osam do 16.30 časova, a među vinogradarima koji ih angažuju sve više ima onih koji radnicima nude i dvostruko veću zaradu po danu, za poslove rezidbe vinograda, pošto je reč o značajno zahtevnijem poslu.

Problem je, međutim, u tome što ne mogu da pronađu valjanu radnu snagu za takve poslove, jer rezidba ovog slatkog voća nije nimalo jednostavna.

Gazde se dovijaju na različite načine, mame ih i većim dnevnicama, plaćenim prekovremenim radom, ali često ni to ne pomaže.

Vinogradar Zoran kaže za „Politiku” da dnevnica za rezidbu ne ide ispod 8.000 dinara, čak bude i 10.000 dinara.

– Pošto lošom rezidbom vinograda može da se uništi berba grožđa, ne samo za tu godinu, nego i nekoliko idućih, taj posao mora biti dobro plaćen. Dobre rezače moguće je naći, ali su retki, jer ima dosta priučenih. Kod mene taj posao radim ja – navodi Zoran i dodaje da pod vinogradima ima oko pet-šest hektara zemlje gde gaji više sorti grožđa – i stonih i vinskih.

– Ova godina je po rodu počela odlično, ali su kasnije zbog suše počeli problemi, pa su smanjeni prinosi, ali je kvalitet grožđa ostao odličan, mada se sa kišom situacija popravlja. S radnom snagom međutim imamo problema, ali vinogradarima su od velike pomoći mašine koje odrađuju posao do samog čina berbe i rezanja. Većina nas ima mašine – navodi on.

Vinogradari danas imaju problem da nađu sezonske radnike.

U jednoj vinariji iz Ćuprije kažu da za sada ne upošljavaju strance sezonce, već se oslanjaju na meštane i firmu iz okoline Ćuprije koja im obezbeđuje radnu snagu. Ističu da u sezoni berbe dnevno se angažuju od 12 do 15 berača grožđa.

– Imamo istu ekipu radnika, što je srećna okolnost, ali ti ljudi ipak imaju u proseku oko 60 godina, što znači da ni oni neće moći još dugo tim poslom da se bave. Ipak, uspevamo da se izborimo s izazovima oko angažovanja radne snage – ističu oni.

Berba grožđa trajaće do sredine oktobra

Berba grožđa je počela krajem avgusta i trajaće do sredine oktobra, a sve to zavisi i od vremenskih uslova. Sezonski poslovi se inače mogu obavljati na osnovu ugovora o radu na određeno vreme i ugovora o privremenim i povremenim poslovima, ali se posebna evidencija o angažovanju sezonskih radnika po ovim ugovorima ne vodi.

BONUS VIDEO

PROČITAJTE KLIKOM OVDE NAJVAŽNIJE AKTUELNE VESTI

Tagovi

Komentari (0)

Loading